hren

Mjesec dana prije početka prikupljanja potpisa za referendum protiv zakona o odlasku u starosnu mirovinu sa 67 godina i oštrijeg kažnjavanja prijevremenog umirovljenja stručnjaci za mirovinski sustav upozoravaju da će ta sindikalna inicijativa već ionako niske mirovine sniziti na 25 posto prosječne plaće, ali sindikati takve izračune odbacuju kao manipulaciju i neosnovano plašenje javnosti.

Referendumska inicijativa ide u pogrešnom smjeru, kontra europskih procesa i reformi, s neutemeljenom argumentacijom i lošom procjenom sindikata, ocijenili su u razgovoru za Hinu Danijel Nestić s Ekonomskog instituta i Predrag Bejaković s Instituta za javne financije komentirajući zahtjeve da dobna granice za starosnu mirovinu ostane 65 godina i nakon 2033., kada bi se bez obzira na spol trebala podići na 67 godina.

Ranije umirovljenje znači niže mirovine

Inicijativa "67 je previše" od 27. travnja do 11. svibnja prikupljat će potpise birača za raspisivanje referenduma za izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, kojima će se tražiti da se granica za odlazak u starosnu mirovinu vrati na 65 godina, dob za stjecanje prava na prijevremenu mirovinu bude 60 godina, a penalizacija radi prijevremene mirovine smanji s 0,3 na 0,2 posto.

Nestić i Bejaković procjenjuju da bi sindikati mogli i uspjeti prikupiti potrebnih najmanje 374.740 potpisa za raspisivanje referenduma, jer su izašli u susret brojnim građanima koji osjećaju nelagodu pri pomisli na rad i nakon 65. godine, zanemarujući pritom činjenicu da će s kraćim radnim vijekom primati i nižu mirovinu.

- Država si neće priuštiti manjkove, dio smo Europske unije u kojoj postoje fiskalna pravila, koja će se još pooštriti sa skorim ulaskom Hrvatske u eurozonu. Jednostavnom matematikom - ranije umirovljenje znači niže mirovine, ističe Nestić.

Bejaković pak kaže da se ne smijemo uspoređivati s našim djedovima i očevima jer živimo oko pet godina dulje od njih, a ne stoji baš ni teza da se "ubijamo na poslu".

Sever: Vlast i neoliberalni analitičari manipuliraju i plaše javnost

Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata, međutim, odbacuje upozorenje da će mirovine biti niže ako referendum prođe.

- To je kriva kalkulacija kojom vlast i neoliberalni ekonomski analitičari plaše građane jer se stabilnost mirovinskog sustava definira kroz povećanje broja zaposlenih i plaća, a ne kroz produljenje radnog vijeka, objašnjava Sever.

Opovrgava i mogućnost narušavanja fiskalne stabilnosti zemlje te podsjeća da svaka članica EU-a određuje svoj mirovinski sustav u koji se Europska komisija ne bi smjela miješati.

- Nigdje ne stoji da se mirovinski sustav ne može poduprijeti sredstvima iz proračuna, u kojemu su naši novci, kaže Sever i podsjeća da se i sada mirovinski sustav "krpa" sa 17 milijardi kuna iz državnog proračuna na godišnjoj razini.

I Sever i Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata kao ključni ekonomski argument navode da je već sada u Hrvatskoj izdvajanje za mirovine u BDP-u manje od prosjeka EU-a, a projekcije Europske komisije pokazuju da će ono biti i znatno manje u idućih 50 godina.

- Eksperti koji tvrde suprotno upropastili su ovu zemlju i oni trebaju položiti račune, poručuje Ribić.

Izvor: vijesti.hrt.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij