hren

Hrvatska je u veljači ponovno bila među zemljama Europske unije s najnižom godišnjom stopom inflacije, upola nižom od prosjeka Unije, pokazalo je u petak najnovije izvješće Eurostata.

Na razini 28-članog EU-a, godišnja stopa inflacije mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u veljači je iznosila 1,6 posto, nakon 1,5 posto u mjesecu ranije, pokazalo je izvješće Eurostata.

U Hrvatskoj je godišnja stopa inflacije, mjerena HICP-om, u veljači porasla na 0,8 posto, s 0,6 posto u prethodnom mjesecu. U veljači prošle godine bila je na više-manje sličnim razinama, u visini 0,9 posto.

Istu godišnju stopu inflacije imale su Grčka i Cipar, a najnižu je stopu bilježila Irska, od 0,7 posto, objavio je Eurostat u najnovijem izvješću.

Daleko najviša godišnja stopa inflacije u prošlom je mjesecu zabilježena u Rumunjskoj, od četiri posto. Slijede Mađarska s 3,2 posto i Latvija, s 2,8 posto.

U usporedbi sa siječnjem, godišnja je stopa inflacije uvećana u 19 zemalja, stagnirala je u jednoj, a u sedam ih je smanjena, objavio je Eurostat u najnovijem izvješću.

U 19-članoj eurozoni u veljači je zabilježena godišnja stopa inflacije od 1,5 posto, potvrdio je Eurostat procjenu objavljenu početkom mjeseca.

Time je, kao i na razini EU-a, blago uvećana u odnosu na siječanj, kada je iznosila 1,4 posto. U veljači prošle godine bila je pak znatno niža, u visini 1,1 posto.

Najveći udio u stopi inflacije u eurozoni imale su ponovno cijene usluga, od 0,61 postotni bod. Slijede cijene hrane, alkohola i duhana, s udjelom od 0,44 postotnih bodova, te energenata, s udjelom od 0,35 postotnih bodova.

Najmanji su udio u inflaciji imale cijene industrijskih proizvoda, bez energenata, od 0,09 postotnih bodova, pokazuju izračuni Eurostata.

Izvor: hr.n1info.com


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij