hren

Maskirani napadač Brenton Tarrant jučer je ušao u džamije u gradu Christchurchu na Novom Zelandu i pucao po ljudima.

Ubio je najmanje 49, a ranio više od 20 ljudi. Nedugo nakon napada, Tarrant je uhićen, a osim njega uhićene su još tri osobe koje se dovode u vezu s ovim napadom. Kako piše Guardian, jedna od te tri osobe ubrzo je puštena na slobodu. 

Tarrant je u ubilački pohod krenuo s puškama, dvije poluautomatske i dvije sačmarice. Za sve oružje je imao dozvolu koju je dobio 2017. godine. 

Tarranta su vlasti identificirale kao zagovornika bjelačke nadmoći na temelju njegovih aktivnosti na društvenim mrežama.

Snimao napad

Napad na jednu od džamija prenosio je uživo na Facebooku uz pomoć kamere na glavi, a na društvenim mrežama objavio je i "manifest" u kojemu napada imigrante kao agresore.

Videosnimka je prikazala muškarca koji se dovezao do džamije Al Noor, ušao u nju i nasumično počeo pucati po ljudima. Vjernici, mrtvi ili ranjeni ležali su na podu, prema snimci.

U jednom trenutku vratio se do vozila, zamijenio oružje i vratio u džamiju i ponovno je počeo pucati. Kamera pričvršćena na glavu pratila je cijev njegova oružja poput neke jezive videoigre, piše britanska novinska agencija Reuters.

U džamiji Al Noor ubijena je 41 osoba.

Među žrtvama ima i djece 

Među poginulima u terorističkom napadu desnog ekstremista na Novom Zelandu ima i djece, objavila je u subotu premijerka te države. 

"Postalo je jasno da su mete ovog groznog napada bila i djeca", rekla je Jacinda Ardern novinarima u Christchurchu, mjestu napada na dvije džamije u kojem je zasad poginulo najmanje 49 ljudi. 

U napadu je ozlijeđeno 39 ljudi, od kojih je 11 na intenzivnoj njezi, dodala je premijerka, istaknuvši kako i među njima ima djece. 

Pohvalila je hrabrost dvoje policajaca koji su svladali napadača koji je imao dvije puške u svom automobilu, naglasivši kako je jasno da je "imao namjeru nastaviti svoj napad". 

Napadač je nedavno bio u Hrvatskoj 

Muškarac optužen da je ubio najmanje 49 ljudi u dvije džamije u novozelandskom Christchurchu nedavno je posjetio jugoistok Europe, uključujući i Hrvatsku, a trenutno se istražuju kontakti koje je možda uspostavio, objavio je u petak bugarski državni tužitelj Sotir Cacarev. 

Napadač je objavio videosnimku napada u kojem se mogu čuti srpske nacionalističke pjesme iz devedesetih godina. Na svojim je puškama imao ispisana imena povijesnih ličnosti i mjesta iz Bugarske, Srbije i Crne Gore. 

Prema tvrdnjama bugarskih obavještajaca, Australac je posjetio Bugarsku između 9. i 15. studenog, letom iz Dubaija, kazao je Cacarev nakon susreta s premijerom Bojkom Borisovim i drugim sigurnosnim dužnosnicima, piše portal novinite.com. 

Tijekom svog posjeta obišao je nekoliko gradova povijesne važnosti, a zatim 15. studenoga otputovao u Bukurešt u kojem je iznajmio automobil i odvezao se do Mađarske. 

Cacarev je istaknuo kako nema dokaza o aktivnostima povezanim s terorizmom, a ministar unutarnjih poslova Mladen Marinov naglasio je kako zasad nema dokaza da je napadač stigao u Europu zbog neke druge namjere osim terorizma. 

Bugarski obavještajci otkrili su i kako je napadač u prosincu 2016. posjetio Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Hrvatsku. 

“Pucao je po svima”

Jedan od vjernika koji je bio u džamiji Al Noor rekao je da je napadač upao u trenutku dok su vjernici klečali u molitvi.

"Ušao je i počeo pucati po svima u džamiji", rekao je Ahmad Al-Mahmoud koji je pobjegao razbivši staklena vrata.
Prema policiji napadač je potom sedam minuta vozio do sljedeće džamije u predgrađu Linwood u kojoj je ubijeno sedam osoba. Iz te džamije nema snimaka.

Tarrant je 36 minuta nakon prve dojave o napadu uhićen u vozilu u kojemu je, prema policiji, bilo improviziranih eksplozivnih naprava.

"Napadač je bio pokretan, u vozilu su bila još dva komada oružja i nedvojbeno je imao namjeru nastaviti s napadima", rekla je premijerka novinarima u Christchurch u subotu.

U pritvoru su još dvije osobe i policija nastoji otkriti jesu li umiješani.

Nitko od uhićenih nije imao kriminalnu prošlost ili bio na popisima osoba koje se prati na Novom Zelandu ili u Australiji.

Novi Zeland će mijenjati zakone o oružju

Odmah nakon napada se moglo čuti kako će Novi Zeland mijenjati svoju politiku kada se radi o dozvolama za oružje ii posjedovanju oružja, a rano jutros je to potvrdio glavni državni odvjetnik te zemlje.

Ardern je rekla da je Tarrant imao dozvolu za nošenje oružja i navodno je koristio pet različitih oružja, uključujući i dva komada poluautomatska oružja i dvije sačmarice koje su bile modificirane.

"Jednu vam stvar mogu odmah reći, naši će se zakoni o oružju promijeniti", rekla je Ardern novinarima objašnjavajući da će se razmotriti zabrana prodaje poluautomatskog oružja.

Tarrant je živio u Dunedinu na novozelandskom južnom otoku i bio je član streljačkog kluba Bruce Rifle Club gdje je često vježbao pucanje iz lagane poluautomatske puške AR-15.

Novi Zeland je u prošlosti pokušao postrožiti zakone o nošenju oružja no moćni lobiji i kultura lova potkopali su te napore.

Procjenjuje se da je na Novom Zelandu oko 1,5 milijuna komada oružja a u zemlji živi pet milijuna stanovnika. U zemlji je bilo malo napada vatrenim oružjem.

Poluautomatsko oružje koje je korišteno u napadu na Novom Zelandu zabranjeno je u Australiji nakon masakra u Port Arthuru 1996. kada je ubijeno 35 osoba.

39 osoba u bolnici

Bolnica u Christchurchu trenutno liječi 39 osoba iz napada u dvije džamije, izjavio je za CNN šef kirurgije u toj bolnici.

Većina žrtvi je ranjena po cijelom tijelu, rekao je. Poručio je i kako je bolnica zaprimila 49 pacijenata te kako je sedmero već otpušteno. 

Četiri osobe umrle su u prijevozu do bolnice.

U kritičnom stanju je djevojčica u dob od četiri godine koja je prebačena u bolnicu u Aucklandu.

11 osoba nalazi se na intenzivnoj njezi. Dvojica dječaka u dobi od 2 ii 13 godina su stabilno.

Uskoro više...

Izvor: Index.hr

 


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij