AMERIČKI DRŽAVLJANI KOJI BUDU PUTOVALI U NEKU OD ZEMALJA EUROPSKE UNIJE OD 2021. GODINE ĆE MORATI IMATI VIZU
Europska unija je jučer objavila da će putnici iz SAD-a trebati novu vrstu vize, koja će nositi skraćenicu ETIAS, da posjete europski šengenski prostor.

Schengen obuhvaća 26 zemalja Europske unije koje nemaju međusobne granice i dopuštaju slobodan prolazak ljudi i roba. 

Nova pravila

Trenutno državljani SAD-a mogu putovati 90 dana unutar EU-a bez vize. 

Da bi aplicirali za ETIAS, građani SAD-a trebat će važeću putovnicu, e-mail te kreditnu ili debitnu karticu, objavio je EU. Maloljetnici će trebati samo običnu putovnicu.

EU je objasnio da ETIAS viza vrijedi tri godine i da omogućava Amerikancima ulazak u šengensku zonu koliko god puta žele. 

Vize se Amerikancima uvode i zbog Hrvatske

Ključni razlog uvođenja viza Amerikancima je spor EU-a sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje odbijaju ukinuti vize građanima Hrvatske, Bugarske, Poljske, Rumunjske i Cipra.

U 2016. Europska komisija je zatražila od SAD-a da omogući isti bezvizni režim za svojih pet članica. EU regulativa, naime, podrazumijeva isti tretman za sve zemlje članice. 

Komisija je bila sklona pričekati kraj Trumpovog mandata da SAD ukine vize zemljama među kojima je i Hrvatska, no Europski parlament u lipnju 2018. izglasao je uvođenje viza za državljane SAD-a.

Već godinama se priča o ukidanju američkih viza za Hrvate

Podsjetimo, već se godinama priča o ukidaju američkih viza za hrvatske građane. Unatoč nekim najavama da bi se vize mogle ukinuti, Hrvatima one i dalje trebaju za ulazak u SAD. 

Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić u rujnu prošle godine prilikom svog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama napomenula je kako je Hrvatska jedna od nekoliko država članica Europske unije s kojima Amerika ima vize. Istaknula je kako tu postoje neki pomaci, ali da treba raditi na lakšem dobivanju viza te njihovom potpunom ukidanju za hrvatske građane.

Iz SAD-a su više puta naglašavali da broj odbijenih viza u Hrvatskoj treba pasti na 3 posto, dok je sada taj postotak oko 4 do 5 posto.

Izvor: www.index.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada