hren

Roditelji čija maloljetna djeca ove godine upišu deficitarno obrtničko zanimanje, godišnje će dobivati 18.000 kuna na ime njihove stipendije, odnosno ukupno 54.000 kuna tijekom njihove tri godine školovanja.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta osiguralo je, naime, zakonski okvir i sredstva za udvostručenje iznosa stipendija koje su dosada iznosile 9.000 kuna godišnje, a dodatno – onima koji djecu uzmu na naukovanje iznos potpora povećat će se na s dosadašnji maksimalnih 150.000 kuna na maksimalnih čak pola milijuna kuna. Istaknula je to na sinoćnjoj tribini održanoj u Varaždinu Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata koji je bio spriječen u najavljenom dolasku.

- Poduzeli smo sve da novca za te stipendije ne nedostaje, međutim pitamo se hoćemo li ga imati za koga osiguravati? Dosada smo za stipendije i obrazovanje osigurali 300 milijuna kuna, međutim na svima nama je da senzibiliziramo roditelje da djecu upisuju u obrtnička zanimanja, te da ona prihvate kako sa svojih deset prsta mogu više od tipkanja po mobitelu. Ta odgovorno je na nama odraslima – zaključila je Mandac, naglasivši kako unatoč tome „upisne kvote nažalost nisu u ingerenciji ministarstva“.

Izvor: www.evarazdin.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij