hren

Parlament je danas objavio prve projekcije o novom, devetom sazivu, na temelju niza istraživanja provedenih u državama članicama

Europski parlament objavio je prvu skupinu projekcija o tome kako bi mogao izgledati novi saziv, na temelju ispitivanja javnog mnijenja u državama članicama provedenih početkom veljače 2019. Ti se podaci zasnivaju na informacijama iz pouzdanih istraživanja koja su provele stručne ustanove u državama članicama, a za Parlament ih je prikupila agencija Kantar Public. 

Stranke su uvrštene u ove projekcije samo ako su članice postojećih klubova zastupnika ili ako su već povezane s nekom europskom političkom strankom. Sve ostale političke stranke i pokreti koji se još nisu izjasnili o svojim namjerama nalaze se u kategoriji „ostali“.

Prema projekcijama trenutačnih namjera glasača diljem 27 zemalja EU-a, nakon Brexita sastav sljedećeg Europskog parlamenta u političkom će smislu biti rascjepkaniji no ikad. U novom Europskom parlamentu bit će i manje zastupnika (705) nego u prethodnome (751).

Prema istraživanju provedenom 6. veljače, HDZ osvaja 32,1 posto glasova, što nosi šest zastupničkih mjesta. Na drugom mjestu je SDP sa 17,9 posto glasova i tri zastupnička mjesta. Slijedi Živi zid s 12,3 posto i dva mjesta te Most sa 7,4 posto i jednim zastupničkim mjestom.

Stranke koje ne uspijevaju dobiti zastupničko mjesto predvodi START koja je peta po redu s 5,2 posto glasova, zatim Glas s 4,3 posto, NHR s 3,7 posto, HSS s 3,6 posto, Bandić Milan 365 2,3 posto, HNS 1,8 posto, IDS 1,8 posto, sve ostale stranke 5, 8 posto.

 

 

Prve projekcije za EP.

Anketu u Hrvatskoj provela je Promocija plus.

Parlament će do kraja travnja objavljivati ažurirane projekcije svaka dva tjedna, a u svibnju svakog tjedna sve do noći uoči izbora. Prve izlazne ankete bit će objavljene 26. svibnja, za zemlje koje ih budu provele i nakon što se zatvore birališta, nakon 18.00 sati i svakog sata dok ne budu dostupni privremeni konačni rezultati iz svih država članica.

Prvi izravni izbori za Europski parlament održani su prije četrdeset godina, 12. lipnja 1979. Ovogodišnji izbori bit će najvažniji izbori u povijesti Europskog parlamenta s obzirom na politički kontekst, najavljen odlazak Ujedinjene Kraljevine i velike političke i prekogranične izazove s kojima se treba suočiti. Glasači će na birališta moći izaći od 23. do 26. svibnja kako bi odlučili o sudbini Europe.

Izvor: N1info.com


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij