hren

Naveliko se potpisuje peticija kojom se traži vraćanje "Dnevnika Anne Frank" u lektiru
Mnoge je neugodno iznenadio nedavno objavljeni novi popis obaveznih lektira koji ne sadrži naslove na kojima su se odgojile mnoge generacije. Prema odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja, nijedan suvremeni hrvatski i strani književnik nije završio na popisu obavezne lektire, na njemu se nalaze takozvani klasici.

Tako se na popisu obaveznih lektira više ne nalaze Mali princ, Ježeva kućica, Dnevnik Anne Frank, Srebrne svirale, Smogovci, Grga Čvarak, Alisa u Zemlji čudesa, Breza, Poštarska bajka, Petar Pan, Pinokio, Pipi Duga Čarapa, Strah u Ulici lipa, Junaci Pavlove ulice, Heidi i brojni drugi.

Hrvatsko društvo pisaca (HDP) i Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade (HDKDM) reagirali su priopćenjem u kojem navode da je ova odluka veliko razočaranje.

“Opet nas je sustiglo pretprošlo stoljeće, a na ozbiljnom smo putu još dalje unatrag”, poručuju književnici. Popis obvezne lektire možete pogledati ovdje.

Vijest o uklanjanju ‘Dnevnika Anne Frank’ iz osnovnoškolske lektire po novom kurikulumu hrvatskog jezika, koji je amenovala ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, izazvao je niz reakcija, a ranije danas na internetu je pokrenuta i peticija za vraćanje ovoga djela u lektiru. Dosad ju je potpisao cijeli niz javnih osoba, političara, pisaca, novinara, a o uklanjanju ‘Dnevnika’ iz lektire danas se moglo čuti i u Hrvatskom saboru.

Naveliko se danas potpisuje peticija kojom se traži vraćanje ‘Dnevnika Anne Frank‘ lektiru. Podsjetimo još jednom, krajem siječnja ministrica obrazovanja Blaženka Divjak potpisala je novi usvojeni kurikulum hrvatskog jezika koji će od jeseni ući u sve osnovne škole i gimnazije u Hrvatskoj. S popisa lektire za osnovnoškolce u tom je kurikulumu nestala Anna Frank i njen dnevnik koji svjedoči o mračnoj epohi progona Židova tijekom 2. svjetskog rata.

Peticiju za vraćanje ‘Dnevnika Anne Frank’ u lektiru potpisali brojni političari, pisci, znanstvenici, novinari

Od jutros se na internetu potpisuje peticija za vraćanje ‘Dnevnika’ u lektiru. U ovim trenucima, peticija bilježi više od 1.700 potpisnika, a među njima su i brojne osobe iz javnog života; političari, pisci, znanstvenici, novinari.

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij