hren

Oko 8 i 30 sati započela je najavljena sječa prvih zaraženih marjanskih stabala i to oko Vile Dalmacije. U prvoj fazi radova sudjeluju djelatnici Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan, Parkova i nasada i pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Splita.

Nenad Ružić, koordinator Radne skupine je i službeno najavio angažman konja, o čemu je već prije bilo riječi.

- Deblovinu će s nepristupačnih terena izvlačiti ugovorene firme, a granjevinu ćemo sami. A konje ćemo dovoditi samo na terene koji su stvarno opasni po život. Ljudi koji se bave tim poslom se čude zašto se digla tolika galama oko korištenja spomenutih životinja, kada se takvi radovi obavljaju stotinama godina, tim više što su danas ti konji pod veterinarskom kontrolom koji brinu njihovo zdravlje.

U tijeku smo sastavljanja ugovora s jednom firmom iz Gospića, odnosno zadrugarom iz “Terre Concordije”. Doći će s dovoljno konja samaraša, pilača i pomoćnih radnika koji bi trebali već početkom idućeg tjedna ući u posao. Predviđeno je da izvuku tisuću kubika od procijenjenih ukupno pet tisuća, i to u roku od 30 radnih dana.

Nakon što zaražena stabla posiječemo, izvlačit ćemo mrtva i osušena stabla koja nam sad nisu prioritet. Sve bi trebalo biti gotovo do ljeta, a s pošumljavanjem bi trebalo biti gotovo kroz godinu dana - kazao je Ružić.

Unatoč najavama, do početka velike sječe u zonama park-šume još nisu odabrani izvođači.

– Zaprimili smo dosta ponuda, u fazi smo razgovora s dijelom izvođača koji će obavljati sječu i onima koji će odvoziti zaraženu masu. To nije toliko aktualno da bi se hitno moralo napraviti, ali do kraja ovog tjedna svakako bismo morali znati tko je izvođač.

Sanacija će se obavljati od južnih padina, prema Kašteletu, Bambinoj glavici... gdje ima znatno manje borova ugroženih potkornjakom, pa prema sjevernoj strani park-šume, koja je puno zahvaćenija nametnikom. Balvani će se prevoziti na Bene, gdje će kod autobusnog okretišta biti privremeno odlagalište.

– Kad se skupi između 500 i 1000 kubika materijala, doći će djelatnici ovlaštene tvrtke koji će sve to isjeckati, samljeti, te prevesti zatvorenim kamionima na odredište za spaljivanje. Morat ćemo dobiti ovjeru da je sve na pravilan način sanirano kako ne bi došlo do širenja zaraze – kazao je Ružić i dodao da će marjansko drvo poslužiti kao energent, ali ne zna se gdje bi se spaljivala drvna masa jer izvođač tog dijela radova još nije odabran.

Ciljani je plan da se do 1. travnja posijeku i uklone zaražene biljke. Međutim, novinari su doznali kako do tog roka neće biti uklonjeno svih 20.000 stabala, odnosno trećina marjanske šume koju je potkornjak napao.

Naime, sada se uklanjaju manje suha zaražena stabla u kojima je nametnik. Kad ona budu uklonjena, slijedi sječa uništenih suhih stabala. Za tu fazu, naglasio je Ružić, radovi bi trebali početi najkasnije u svibnju.

– Smatram da ne bi trebalo prekinuti radove tijekom ljetne sezone. Javna nabava za drugi dio sječe i pošumljavanje također će ići, to su nam prioriteti nakon uklanjanja zaraženih stabala – napomenuo je koordinator Radne skupine.

Odlučeno je također da će konji imati prednost pred mehanizacijom. Predstavnik koordinacijskog tijela ustvrdio je da su tvrtke koje su se javile licencirane i da će voditi brigu o angažiranim životinjama.

– Vitlima se neće moći raditi, stav je povjerenstva da se za izvlačenje trupaca mogu koristiti samo konji jer oni ne čine nikakvu štetu. Kartografski smo podijelili Marjan na 60 zona, a konji će raditi na nepristupačnom terenu. Najduže će izvlačiti trupce 30 metara do pristupnog puta, a ostalo će se raditi ljudskim "lancima".

Strojevi će se koristiti samo tamo gdje postoji mogućnost pada stabla na prometnicu. Rovokopač će pridržati stablo da ne padne na cestu, ali neće ulaziti u područje – kazao je Ružić i dodao kako će se pristup šumi zatvarati na mjestima gdje se obavljaju radovi, ali se promet neće obustavljati.

Izvor: Slobodnadalmacija.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij