hren

S Ekonomskog instituta u Zagrebu ne stižu dobre vijesti - upozoravaju da hrvatsko gospodarstvo usporava.
CEIZ indeks je u prosincu 2018. pao za -0,9 bodova, navodi Ekonomski institut.

"Radi se o najnižoj vrijednosti indeksa zabilježenoj još od kolovoza 2014. godine. Turizam je na godišnjoj razini u prosincu rastao po stopi većoj od 10 posto, a pratila ga je i trgovina na malo s nešto manjom stopom rasta. Međutim, industrijska proizvodnja koja još od kolovoza bilježi uzastopna smanjenja godišnje stope rasta, u prosincu je zabilježila vrlo velik pad od čak -6,7 posto. Najvećim dijelom upravo zbog negativnih trendova industrijske proizvodnje, indeks je u sva tri mjeseca zadnjeg tromjesečja zabilježio smanjenja vrijednosti u odnosu na prethodni mjesec, što upućuje na usporavanje ekonomske aktivnosti u odnosu na treće tromjesečje", objavio je u ponedjeljak Ekonomski institut.

Ističu da vrijednost CEIZ-a upućuje na usporavanje stope rasta ekonomske aktivnosti i na godišnjoj razini:

"Na temelju kretanja CEIZ indeksa, očekujemo da je stopa rasta realnog BDP-a u četvrtom tromjesečju 2018. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine mogla iznositi 2,3 posto, značajno manje od očekivanja temeljenih na podacima za listopad i studeni. Desezonirani podaci upućuju na to da je u odnosu na prethodno tromjesečje, BDP u zadnja tri mjeseca 2018. godine bio manji za 0,2 posto. Uzmu li se u obzir prethodna tromjesečja kada su stope rasta realnog BDP-a iznosile 2,5, 2,9 i 2,8 posto, očekujemo da je u cijeloj 2018. BDP mogao porasti za 2,3 posto."

CEIZ indeks na mjesečnoj razini prati poslovni ciklus i stanje u gospodarstvu. Tumači se tako da pozitivne vrijednosti predstavljaju gospodarski rast, a negativne smanjenje ekonomske aktivnosti, odnosno recesiju.

Podsjetimo, Italija već je u recesiji, a za Njemačku podatak tek treba biti objavljen. Za sada progonoze govore da će najveća gospodarska sila Europe izgubiti oko 100 tisuća radnih mjesta.

Izvor: N1info.com


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij