hren

Njemačka je definitivno prekrižila mogućnost zamjene svojih dotrajalih borbenih zrakoplova tipa Tornado američkim F-35, te je gotovo istodobno s Francuzima obznanila ulazak u projekt razvoja europskog borbenog aviona šeste generacije, zasad vrijedan 65 milijuna eura.

Dassault Aviation i Airbus, tvrtke koje će do 2024. proizvesti novi europski zrakoplov kao tehnološku zamjenu za Dassaultov Rafale i njemački Eurofighter, već bi nakon potpisivanja inicijalnih ugovora sljedećeg tjedna mogle početi s radom. Radni naziv nove europske "čelične ptice" je FCAS (Future Combat Air System).

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel svoj su strateški plan o budućem ustroju zajedničkog sustava za zračne borbe najavili još 2017. godine, a suradnja bi, osim novih borbenih zrakoplova, trebala uključiti i razvoj niza pratećih oružja, poput bespilotnih letjelica koje bi u borbene operacije kretale zajedno s avionom kao centralnim zapovjednim sjedištem.

Osim političkih i financijskih, ova zvonka "košarica" Njemačke Donaldu Trumpu i uglavljeno partnerstvo s Francuzima povlači za sobom mnoge industrijske, sigurnosne, pa i geostrateške implikacije. Premda je EU ugovorima davno definirano oblikovanje zajedničke obrambene i sigurnosne politike, američka očekivanja od posla zamjene 80-ak zastarjelih njemačkih Tornada Lockheed Martinovim zrakoplovima bila su više nego zaokružena. Svojedobni zahtjevi Bijele kuće o podizanju vojnog proračuna iznad dva posto njemačkog BDP-a ciljali su upravo na ovu unosnu kupnju.

Posao težak desetak milijardi dolara Trump je već bio ukalkulirao i u plan za smanjenje američkog trgovinskog deficita, no Njemačka se nakon upozorenja Francuske da će kupnja američkih zrakoplova ugroziti projekt razvoja zajedničkoga višenamjenskog lovca odlučila za drugačiju, suverenističku odluku.

Projektu bi se do ljeta trebala pridružiti i Španjolska, a možda i neki drugi europski partneri. I Panavia Tornado je, uostalom, svojedobno uspješno stvoren kroz zajednički europski posao: u njegovu su razvoju sredinom sedamdesetih sudjelovali Njemačka, Nizozemska, Velika Britanija i Italija.

Zapadni analitičari naveliko spekuliraju u kojoj će mjeri aktualna njemačka odluka narušiti postojeću nuklearnu strategiju NATO-a u Europi. Ključni argument za ovu vrstu strahovanja je prividno tehničke prirode i tiče se kompatibilnosti budućih njemačkih borbenih aviona s nošenjem američkog nuklearnog naoružanja, što je Washington više puta isticao kao obvezu njemačke vojske unutar NATO saveza.

Ta voda na mlin interesima američke vojne industrije mogla bi se, doduše, u budućnosti premostiti prilagodbom tehničkih specifikacija budućeg europskog FCAS-a, no Pentagon zasad jedino svoj F-35 smatra poželjnim rješenjem rebusa za popunu europskog nuklearnog štita Sjevernoatlantskog saveza. Usprkos tome, sva je prilika da će se do početka serijske proizvodnje novog FCAS-a Njemačka vjerojatno odlučiti na postupnu zamjenu starih Tornada kupnjom Eurofightera Typhoon, koji navodno nisu najbolje prilagođeni za nošenje američkih nuklearnih raketa.

Da je do nje došlo, njemačka kupnja američkih F-35 sasvim bi sigurno označila kraj planiranoga projekta razvoja novoga europskog borbenog lovca, a time bi se na dugo razdoblje odgodila potreba za napretkom čitave avioindustrije Staroga kontinenta. S vremenom će troškovi razvoja i kupnje FCAS-a, skupa s cijenom kupnje jurišnog Typhoona koji bi trebao zamijeniti Tornado, vjerojatno ispasti višestruko veći od njemačke nabave novih F-35, no multiplikativni efekti ove razvojne investicije u konačnici potiru svaku kratkoročnu logiku.

Izvor: Slobodnadalmacija.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij