hren

U Banovini je održana prva sjednica Stožera civilne zaštite povodom proglašenje izravne opasnosti od nastanka elementarne nepogode na Marjanu. Na dnevnom redu bilo je donošenje odluke o proširenju Stožera sa stručnjacima te donošenje odluke o osnivanju Radne skupine za izradu operativno-dinamičkog plana suzbijanja potkornjaka na području Park šume Marjan.

Premda ovo zvuči kao birokratsko prolongiranje rješenja u vrijeme kad su objavljene dramatične satelitske snimke marjanskog poluotoka koji se “crveni” od najezde potkornjaka, nadležni su novinare nastojali uvjeriti kako će pilanje na Marjanu ubrzo krenuti.

- Najkasnije do utorka bi trebao biti gotov plan, a onda odmah kreće sječa – najavio je Nenad Ružić voditelj preventive iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Splita, za kojeg je Andro Krstulović Opara kazao da će biti voditelj operativnoga tima za Marjan.

- Hrvatska mornarica je nazočila sastanku i stavila se na raspolaganje, kao i Savez športova, Hrvatske šume, HGSS, MUP te ostale službe. Našem operativnom stožeru će pripomoći djelatne snage i sredstva naših javnih poduzeća, Parkova i nasada, Čistoće, Vodovoda te Splitske obale. Riječ je o prvi puta uočenom procesu kojega smo odlučni iznijeti - kazao je splitski gradonačelnik.

Župan Blaženko Boban je izrazio nadu da će marjanski slučaj na kraju poslužiti kao jedno dobro i pozitivno iskustvo ukoliko se ovakve stvari budu događale na nivou Županije.

Ružić je kazao da će biti na terenu raditi u svakom terenu 200 ljudi, a ukupno će ih 300 biti angažirano.

Predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove dr. Mirko Ruščić je kazao da će se na nekim dijelovima koji su teško pristupačni vjerojatno biti angažirani konji te da im je stiglo pet ponuda.

No, ravnatelj JU Damir Grubšić je bio oprezniji, rekao je kako još nisu dobili odgovor od Ministarstva poljoprivrede smije li se u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja koristiti konje za izvlačenje trupaca u park šumi Marjan.

Opara se pohvalio uspjehom oko Karepovca kojeg je proglasio saniranim.

- Ovaj problem smo naslijedili. Tokalo nas je to odraditi. Podsjećam, pred točno godinu dana sam stao pred vas i najavio proces sanacije Karepovca, taj gorući problem, koji je opterećivao naš turizam i zdravlje građana. I sanacija je danas, na naše zadoovljstvo, uspješno provedena. - rekao je gradonačelnik koji je nekoliko puta zahvalio građanima koji su pokrenuli akcije za Marjan.

- Zahvaljujem medijima i građanima koji su potakli nas i institucije da revidiramo neke stvari. Otvoreno ću kazati, kada sam sagledao cijelu priču, nakon konzultacija, u kojima sam sudjelovao i imao važnu ulogu, Javna ustanova je prekinula i povukla javnu nabavu koja je predviđala angažman teške mehanizacije. Nakon toga smo aktivirali sve ovo u čemu smo sudjelovali kroz Povjerenstvo za Marjan - kazao je Opara.

Izvor: Slobodnadalmacija.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij