hren

U redovnom mjesečnom istraživanju CRO Demoskop, RTL Danas otkriva kako građani vide vodeće hrvatske političare i što misle o strankama na početku izborne godine. Drugo ovogodišnje istraživanje o preferencijama birača donosi i analizira Damira Gregoret.

Prema rezultatima istraživanja CRO Demoskopa za RTL HDZ i dalje najbolje stoji, ali i oni, kao i sve vodeće stranke, bilježe pad. Najviše pada Živi zid dok je svoje mjesto našla i nova stranka Dalije Orešković.

Rejting svih vodećih stranaka pada

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom veljače (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 53-59%), HDZ bi i ovaj mjesec bio relativni izborni pobjednik. Njih bira 28,4 posto ispitanika što je nešto više od potpore u prosincu, ali manje od potpore na samom početku godine (29,1 posto iz siječnja). Iako nešto sporijim tempom SDP nastavlja tonuti, a njihovo novo dno je potpora od 15,8 posto (prema 16,1 posto iz siječnja). Kada bi smo ovaj rezultat usporedili s prošlogodišnjim u isto vrijeme - pali su više od 5 postotnih poena.

No otprilike toliko kaska i Živi zid koji idalje ostaje treća snaga, ali se ozbiljnije udaljio od SDP-a. Živi zid bilježi pad u odnosu na prošlomjesečno istraživanje od gotovo 3 postotna poena (13,7 posto u siječnju). Ovaj međumjesečni pad ujedno je najveći pad na ljestvici, ali još važnije i najveći pad podrške Živom zidu od kada se pojavio na političkoj sceni. Konflikti s medijima i ostalim strankama, kao i afera s Pernarovom strankom Abeceda demokracije, za koju su dobili novac, zasigurno su na to utjecali. Pad bilježi i Most, no značajno manje te je sada na 6,5 posto potpore (prije mjesec dana 7,2 posto).

Svi ovi padovi, posebno Živog zida, mogli bi biti vezani s novom strankom Dalije Orešković. Stranka START tek je predstavljena i uživa nezanemarivih 4,6 posto potpore. Više nego dvostruko veću potporu od siječnja bilježi i GLAS koji je sada na 3,8 posto (prema prošlomjesečnih 1,5 posto).

Raste potpora i Neovisnima za Hrvatsku koji su, kao i HSS, nešto porasli. Neovisni za Hrvatsku u siječnju su bilježili podršku od 2,9 posto, a HSS 2,6 posto), dok je stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića na sličnoj razini s tek 2 posto potpore (1,9 posto u siječnju). Zagrebački je gradonačelnik prošlog mjeseca ostao bez jednog zastupnika u Saboru, a iako najavljuje nove "žetončiće" građani to kroz potporu ne nagrađuju.

'Nitko' ponovno najpozitivniji

Više od petine ispitanika baš niti jednog političara ne vidi kao najpozitivnijeg, stoga nitko od političara nema veliku potporu. Ipak, najbolje stoji aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koju 17,9 posto ispitanika smatra najpozitivnijom (prema prošlomjesečnih 18,6 posto). Takvu sliku o premijeru Andreju Plenkoviću ima 10,5 posto građana (prije mjesec dana 11,2 posto), a oboje bilježe pad osobnog rejtinga u odnosu na početak godine. Rast bilježi Anka Mrak Taritaš koja se pozicionirala na treće mjesto s potporom od 6,5 posto (u siječnju 5,3 posto), te tako istisnula Zorana Milanovića koji također raste, ali manje. On je najpozitivniji za 5,7 posto građana (prije mjesec dana 5,4 posto).

Sličan postotak bira Daliju Orešković. Prošlog je mjeseca bivša šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa bila izuzetno aktivna, pa i ona bilježi rast (sada 5,6 posto prema 5,1 posto iz siječnja. A baš kao što pada Živi zid, pada i potpora čelniku te stranke. Ivan Vilibor Sinčić prošlog je mjeseca bio treći izbor ispitanika, a sada je šesti. Pada i čelnik Mosta Božo Petrov, a čak 21,4 posto baš nikog od političara ne vide kao najpozitivnijeg. 

Plenković i dalje najnegativniji, Bernardić drugi

Na ljestvici negativnog doživljaja hrvatskih političara predsjednik Vlade i dalje drži prvo mjesto, no ipak za nešto manji broj ispitanika u odnosu na prethodni mjesec.

Da je Andrej Plenković najnegativniji političar u državi smatra gotovo četvrtina ispitanika, njih 23,1 posto. Na drugom je mjestu i dalje šef oporbe Davor Bernardić kojeg takvim vidi 11 posto građana. Oboje doduše stoje bolje nego prošlog mjeseca, ali zanemarivo. Milorad Pupovac i u siječnju je bio na trećem mjestu, ali ga u veljači još više građana negativno ocjenje. Ista je stvar i s Milanom Bandićem koji čak spominje mogućnost kandidature za Predsjedničke izbore, a gotovo 8 posto ispitanika baš njega vidi kao najvećeg negativca.

Ivana Pernara čak tri puta češće nego u siječnju građani ocjenjuju najnegativnijim. Tako je mislilo njih manje od 2 posto, a sada gotovo 6 posto. Liječnički savjeti oko vitamina C, napadi na medije i novinare, pogotovo novac koji dobiva njegova bivša stranka Abeceda demokracije, čime se bavi DORH, građani su mu očito zamjerili. Milan Kujundžić stoji nešto bolje, ali je i dalje u top deset najnegativnijih, baš kao i aktualna predsjednica. Da su svi političari negativni, stav je gotovo 11 posto ispitanika.

Predsjednici trojka, Saboru najniža ocjena do sada

I za kraj ocjene! Stabilnu trojku građani su dali predsjednici, navišu ocjenu očekivano su joj dali HDZ-ovi birači - vrlodobar četiri, a najnižu glasači stranke Pametno. Vlada se nešto približila trojci, ali i dalje je ukupna ocjena dovoljan dva, dok su događanja s prebjezima zastupnika, kao i svađe u Saboru na aktualcu, vjerojatno snizile ocjenu rada Sabora. Sabor sada bilježi najnižu ocjenu od početka mandata aktualnog saziva, a znamo da nikad rad parlamenta nije dobro kotirao kod građana.

Izvor: Vijesti.rtl.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij