hren

Nova sezona Hrvatskog kuharskog kupa je pred nama i započinje prvim od ukupno pet ovogodišnjih natjecanja - Zlatnom Solinkom, koja će se po četvrti put održati u Solinu u organizaciji Udruge kuhara Splitsko-dalmatinske županije, a pod pokroviteljstvom Grada Solina i TZ Solin u razdoblju od 07. do 09. veljače.

Iako zamišljen i realiziran u natjecateljskom formatu, Hrvatski kuharski kup prije svega je mjesto susreta kuhara i slastičara iz svih krajeva Hrvatske i odlična platforma za afirmaciju mladih kuhara, stjecanja novih kulinarskih znanja i vještina te razmjena iskustva. No najveći zadatak Hrvatskog kuharskog kupa je promocija hrvatskih kulinarskih tradicijskih proizvoda i jačanje lokalnih proizvođača te njegovanje kulinarske baštine kao i njena implementacija u modernu kuhinju.

Ove godine će se natjecati 9 timova kuhara (glavni kuhar i pomoćnik), a natjecatelji dolaze iz Pule, Čakovca, Varaždina, Zagreba, Orahovice i Plitvičkih jezera. Našu županiju i grad Split predstavljat će ekipa iz hotela Cvita. Jela će ocjenjivati stručni žiri sastavljen od vrhunskih kuhara, članova Sekcije ocjenjivača HKS-a – Ivo Ribarević, Marinko Jurešić i Dragica Lukin. U programu će sudjelovati i carving majstori Ivan Ursić i Dijana Jeličić koji će  predstaviti svoje vještine u rezbarenju voća i povrća.
Natjecatelji će pripremati tri slijeda jela – Predjelo - Svečana hladna plata pripremljena od pastrve, svježeg sira i povrtne garniture, Glavno jelo - Toplo glavno jelo s prilogom pripremljeno od janjećeg buta, ružmarina, češnjaka i sezonskog povrća i Desert - Hladni desert pripremljen od naranče, badema i čokolade.

Po dolasku prvog dana u ranim popodnevnim satima, za natjecatelje smo organizirali razgledavanje grada Solina, a potom predvečer ulaze u kuhinju i započinju pripremu jela koja se nastavlja i drugog dana. Stručno ocjenjivanje je na rasporedu u petak, 8.veljače od 15.00 do 19.00 sati. Nakon ocjenjivanja slijedi završna svečana večera s proglašenjem pobjednika uz prigodni zabavni program u 20.00 sati. Navedeno će se održati u restoranu Andrea na Dračevcu.

Uz objavu u vašem mediju, također Vas pozivamo da u petak posjetite natjecanje kada možete vidjeti i fotografirati izložena natjecateljska jela te razgovarati s natjecateljima i sucima, a nakon toga pridružiti nam se na večeri. Nazočni će također biti i članovi HKS-a koji su nedavno sudjelovali na Svjetskom kulinarskom kupu u Luksemburgu i osvojili brojne medalje, značajne kako za njih osobno tako i za hrvatsku gastronomiju. Jedan od njih je ujedno i predsjednik Udruge kuhara Splitsko-dalmatinske županije, chef Ante Ojdanić koji je osvojio broncu za pripremu svečanog menija u pet slijedova, a kojim je predstavio sve krajeve Hrvatske.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij