hren

Premda bi svjetska tržišta pozdravila trgovinski dogovor između SAD-a i Kine, rastu strahovanja da bi Europska unija mogla biti sljedeća meta predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, koji prijeti povećanjem carina na, među ostalim, njemačke automobile i francuska vina.

Analitičari kažu kako bi Unija mogla biti pogođena na nekoliko frontova.

Dogovor SAD-a i Kine mogao bi skupo koštati Europu

Alicia García-Herrero, glavna ekonomistica u tvrtki Natixis, jedna je od onih koji upozoravaju da bi sporazum između SAD-a i Kine "mogao skupo koštati Europu", jer bi Kina mogla zamijeniti veliki dio svog uvoza iz Europe za proizvode iz SAD-a u pokušaju da udovolji Trumpovoj vladi.

U igri je mnogo toga. Tvrtke koje kotiraju na europskom tržištu dionica očekuju u ovoj godini 456 milijardi eura prihoda iz Kine, a luksuzni brandovi i proizvođači automobila najizloženiji su sektori, pokazuje analiza tvrtke Refinitiv.

Vincent Deluard, strateg u tvrtki INTL FCStoneu, kaže da bi u slučaju da Kina i SAD ne uspiju postići dogovor, Europa mogla biti preplavljena jeftinim kineskim proizvodima.

U Europi više jeftine kineske robe?

"Europa će najviše izgubiti kada istekne rok za pregovore između SAD-a i Kine 1. ožujka, jer će Kina sigurno usmjeriti milijarde dolara vrijednih jeftinih proizvoda na stari kontinent", kaže Deluard.

Izvoz Kine u EU iznosio je 2017. godine 374 milijarde eura, a u SAD 505 milijardi dolara.

Deluard navodi još jedan scenarij po kojemu bi Europa bila gubitnik, a Trump uvjerljivi pobjednik: „Povećanje carina SAD-a na uvoz europskih automobila i postizanje dogovora s Kinom omogućilo bi Trumpovoj vladi da istodobno proglasi dvije pobjede".

Mnogi se ulagači na svjetskim burzama plaše da bi, nakon eventualnog sporazuma između Kine i SAD-a, mogao uslijediti žestoki sukob između EU i Washingtona.

Optimistične poruke iz SAD-a i Kine

Nakon što je prošloga tjedna završen još jedan krug pregovora između Kine i SAD-a, s obje strane stižu optimistične poruke.

Predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je kako mu je kineski predsjednik Xi Jinping u pismu poručio kako se nada da će se dvije strane naći na pola puta i postići dogovor do roka 1. ožujka.

Trump je poručio i da će se uskoro sastati sa Xi Jinpingom kako bi pokušali postići opsežan trgovinski dogovor nakon što su američki pregovarači poručili da su razgovori značajno napredovali.

I kineska delegacija poručila je da je u razgovorima postignut značajan napredak, no detalji se tek očekuju.

Ipak, mnogi su analitičari i dalje skeptični jer nisu uvjereni da Kina i SAD mogu premostiti velike razlike po nizu pitanja, od intelektualnog vlasništva do transfera tehnologija.

William De Vijlder: "Mi smo sljedeći"

Njemačka drži najveći dio trgovinskog viška EU-a u razmjeni sa SAD-om, više od 63 milijarde dolara u 2017., dok druge europske zemlje kao što su Irska, Italija ili Francuska mogu puno toga izgubiti ako SAD nametne carine na uvoz europskih proizvoda.

Analitičari koji pokušavaju pročitati strategiju američkog predsjednika vjeruju da je sukob s EU vjerojatan sljedeći korak nakon što je promijenio Sporazum o slobodnoj trgovini u Sjevernoj Americi (NAFTA) i njegovih trenutnih napora da smanji trgovinski deficit SAD-a s Kinom, koji je u 2017. dosegnuo rekordnih 375 milijardi dolara, a lani i dodatno porastao.

"Mi smo sljedeći na redu", upozorava glavni ekonomist BNP Paribasa William De Vijlder, dodajući kako je "tema o trgovinskim pregovorima između EU-a i SAD-a dosad bila ispod radara, ali bi uskoro mogla izroniti na površinu".

Na meti i francuska vina

Charles St-Arnaud, strateg u švicarskoj banci Lombard Odier, očekuje nastavak napetosti između EU-a i SAD-a.

"Ono što je Trump tweetao o francuskom vinu smatram paralelom s kanadskim mlijekom", kaže St-Arnaud, podsjećajući na napete pregovore o promjenama u NAFTA sporazumu između SAD-a i Kanade.

Trump se u studenome prošle godine požalio da je pristup američkih proizvođača vina na francusko tržište ograničen, dok Francuska može lagano izvoziti vina u SAD.

"Nije pošteno, to se mora se promijeniti", poručio je Trump na Twitteru.

Primirje dok se vode pregovori

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker postigao je u srpnju prošle godine na sastanku s Trumpom u Washingtonu dogovor kojim je zaustavljeno zaoštravanje odnosa između EU-a i SAD-a u vezi trgovine dok traju pregovori.

Trump je tada pristao odgoditi uvođenje 25-postotnih carina na uvoz automobila iz EU-a do završetka razgovora s Bruxellesom o uklanjanju prepreka trgovini, uključujući carine na industrijsku robu.

Američka vlada poručila je i da želi pregovarati o carinama za široki raspon proizvoda, uključujući i poljoprivredne, i većoj suradnji u području energetike.

Europska unija je, među ostalim, poručila da želi povećati uvoz američkog ukapljenog plina (LNG), ali i da traži niže cijene.

Izvor: Hr.n1info.com


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij