hren

Novi ovršni zakon važan je za oko 265 tisuća blokiranih i njihove obitelji. Više se neće moći ovršiti božićnica, uskrsnica, regres, dnevnice i naknade za službeni put.

Ovrha na jedinoj nekretnini nije dopuštena. Osim ako to ne znači da se iz prodaje stana može namiriti dug i kupiti novi manji stan.

Ipak - zabranjuje se ovrha na nekretnini zbog namirenja glavnice do 40.000 kuna. I deložacija nema zimi. Mjenice i čekovi više nisu vjerodostojna isprava. Samo račun, izvadak iz poslovnih knjiga i obračun kamata.

 

 

 

Postupak se pokreće elektroničkim putem. Sve će nadzirati sud. Ministar nije isključio javne bilježnike iz postupka, jer tvrdi da bi to previše zagušilo sudove. I Fina je i dalje tu.

U Vladi se hvale nižim troškovima postupka. Za primjerice, dug do 5000 kuna, Fini i javnom bilježniku dužnik će platiti 200 kuna sudske pristojbe. Za dug veći od 5000 kuna, 300 kuna pristojbe. Ali u to nisu uračunati troškovi odvjetnika, ako ih se koristi.

HDZ-ov partner Darinko Kosor predlaže vraćanje cijelog postupka sudovima. Javni bilježnici više ne bi imali nikakvu ulogu u utjerivanju dugova. Traži i da se granica za zabranu ovrhe nekretnine podigne s 40 na 100 tisuća kuna.

 

 

Ali i drukčiji redoslijed otplate duga, niže odvjetničke tarife. I jasno propisano da iznos kamate ne može prijeći iznos glavnice.

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij