hren

Državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Majda Burić zatvorila je jučeru Sportskom centru Gripe u Splitu, ovogodišnji ciklus projekta „Dani poslova u turizmu“. Ovaj projekt se održava treću godinu zaredom.

Kao i prethodnih godina, Hrvatski zavod za zapošljavanje uoči Dana poslova u turizmu, proveo je anketu među svim nezaposlenima o spremnosti za rad u turističkoj sezoni. Više od 20 tisuća nezaposlenih izrazilo je spremnost za rad te su pozvani da se na Danima poslova u turizmu izravno informiraju o otvorenim radnim mjestima.

Župan Blaženko Boban je u izjavi za novinare naglasio: -Nedostatak radne snage u turizmu ne samo na području naše županije nego općenito, ima i svoje dobre strane. Jer će zbog toga poslodavci u turizmu biti prisiljeni plaćati radnike cijele godine a ne samo tri ili četiri mjeseca, za vrijeme vrhunca turističke sezone, a morat će i povećati plaće svojim djelatnicima. Naše je da stvorimo sve preduvjete za produženje turističke sezone na minimalno šest mjeseci. Tada ni Slavonci ni drugi naši ljudi ne će morati odlaziti iz zemlje u potrazi za boljim životom - kazao je župan.

Majda Burić, državna tajnica u Ministarstvu rada i socijalne skrbi, je istaknula da je ova Vlada u posljednje dvije godine za mjere zapošljavanja osigurala 4,5 milijardi kuna, od toga za mjere aktivne politike zapošljavanja 1,6 milijardi kuna. -Zbog toga bilježimo pad nezaposlenosti u Splitsko-dalmatinskoj županiji za 13 %, u Splitu za 16 %, u svih pet dalmatinskih županija za 11 %, a na razini cijele Republike Hrvatske za 10 %. Istovremeno stopa rasta zapošljavanja je 9,5 %. Prioritet je aktiviranje radne snage i zapošljavanje naših radnika, a kvote koje smo odobrili poduzetnicima za uvoz radne snage služe kao "back-up" kako u turizmu tako i drugim djelatnostima. Dane poslova u turizmu ove godine posjetilo je oko 11 tisuća zainteresiranih i 122 poslodavca . Danas ovdje u Splitu imamo 80 poslodavaca koji su iskazali potrebu za 6.200 djelatnika u nadolazećoj turističkoj sezoni - kazala je državna tajnica Burić.

Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma je naglasio činjenicu da smo prošle sezone imali više od 50 milijuna noćenja u 4 dalmatinske županije. Danas i sami vidite veliki interes kako nezaposlenih tako i poslodavaca iz turizma jer je to područje u kojemu se mogu naći zajamčena radna mjesta s plaćama koje će rasti. Poslodavci se natječu za radnike što se vidi iz podatka da su plaće u turističkim djelatnostima rasle više od 30 %, a Vlada im je svojim mjerama omogućila porezna rasterećenja koja su otvorila mogućnost povećavanja plaća. Tako se primjerice status "stalnog sezonca" pokazao kao uspješna mjera koju poslodavci koriste za zadržavanje radnika kroz cijelu godinu.

Dani poslova u turizmu zajednički su projekt Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Ministarstva turizma, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske udruge poslodavaca te Udruge poslodavaca u hotelijerstvu koji već treću godinu zaredom okuplja brojne poslodavce iz turističkog sektora i nezaposlene zainteresirane za rad u turističkoj sezoni. Cilj događaja je u izravnoj komunikaciji omogućiti povezivanje poslodavaca i nezaposlenih koji na jednom mjestu mogu dobiti sve informacije o mogućnostima za zapošljavanje i razvoj karijere u turizmu. 


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij