hren

OHRABRIO GA TRUMP
Tisuće predstavnika venezuelske oporbe na čelu sa samoproglašenim predsjednikom Juanom Guaidoom prosvjedovale su u srijedu ne bi li privolile vojsku da okrene leđa predsjedniku Nicolasu Maduru koji pokušava zbiti redove.

"Ne pucajte u narod koji se bori i za svoju obitelj. To je naredba, vojnici domovine (...) dosta je!", pozvao je Juan Guiado, 35-godišnji zastupnik i predsjednik parlamenta u kojemu većinu ima oporba, na skupu na najvećem sveučilištu u Caracasu.

Okružen mnoštvom novinara i aktivista, Guaido je u bijeloj kuti išao u povorci u društvu sa zdravstvenim radnicima. "Ponovo imamo snažnu većinu koja može promijeniti zemlju" u teškoj gospodarskoj krizi, rekao je optimističnim tonom.

"S Guaidoom je došla nada", pjevali su njegovi pristaše, udarajući u lonce, pušući u rogove i noseći transparente sa sloganom "Oružane snage, otkrijte svoje dostojanstvo" i "Maduro uzorpator".

Uoči početka prosvjeda Guaidoa je u telefonskom razgovoru ohrabrio Donald Trump.

Po priopćenju Bijele kuće, dvojica čelnika su se "dogovorila da će održavati redovite kontakte kako bi pomogli povratku stabilnosti u Venezueli".

To je bilo dovoljno da Maduro optuži Washington za pripremu državnog udara.

Prateći vojne vježbe u Caracasu, socijalistički čelnik je pozvao vojsku na jedinstvo nakon poziva na pobunu koju su joj uputili SAD i Guaido koji je vojnicima obećao amnestiju.

"Želite da u Venezueli vlada marionetska vlada 'gringosa'?", upitao je na skupu mlade Venezuelce koji su mu odgovorili "Neeee !"

Diplomatski pritisak SAD-a raste svakim danom: pošto je bio prva zemlja koja je prihvatila Guaidoa kao predsjednika, sada ističe da su "sve mogućnosti na stolu", pa i vojna intervencija.

U međuvremenu, pozornost medija okupiralo je slijetanje ruskog putničkog zrakoplova u Caracas. Društvene mreže nagađaju o svrsi njegova dolaska, nakon što je Moskva poduprla svoga saveznika Nicolasa Madura u borbi protiv pokušaja predvođenih SAD-om da ga se svrgne s vlasti.

Boeing 777 s 400 sjedala u vlasništvu ruske tvrtke Nordwinds Airlines parkirao se na privatnom dijelu piste nakon što je sletio iz Moskve, pokazuju Reutersove fotografije i podaci servisa za praćenje zrakoplova. Isti zrakoplov doletio je iz Moskve u Caracas 3. prosinca, pokazuju javno dostupni podaci, što se podudara s odlaskom Madura u Rusiju na sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Ni Nordwind ni venezuelske vlasti nisu željele komentirati zašto je zrakoplov stigao u Caracas.

U devet dana prosvjeda poginulo je četrdesetak ljudi, a više od 850 je uhićeno, pokazuju podatci Ujedinjenih naroda.

Opasnost od građanskih nereda u toj naftom bogatoj zemlji s 32 milijuna stanovnika je velika.

Nicolas Maduro, kojeg podupiru Peking i Moskva, njegovi saveznici i financijaši, upozorio je u srijedu da Venezuela "svaki mjesec" prima rusko oružje "najmodernije u svijetu".

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij