Je li novo okupljanje suspendiranih SDP-ovaca s bivšim šefom stranke i premijerom u opuštenoj atmosferi samo ispitivanje snage ili iza svega stoje planovi o velikom povratku u političke vode

Slika govori više od tisuću riječi. Pokazalo se to i u utorak navečer kada je na svom profilu na Facebooku saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović objavio dvije fotografije nastale isti dan poslijepodne kod Poreča u konobi u vlasništvu Vladimira Pantovića - Pante. Na njima se vidi bivši šef SDP-a i premijer Zoran Milanović u dobro raspoloženom društvu SDP-ovaca među kojima su i sva četvorica suspendiranih članova predsjedništva SDP-a – Peđa Grbin, Mihael Zmajlović, Siniša Hajdaš Dončić i Vedran Babić.

U Dobrom Društvu SDP-ovac objavio zanimljivu fotografiju: 'Zoran jako dobro izgleda'

Trebaju se poklopiti stvari

S njima su bili i zastupnici Damir Tomić i Damir Mateljan, zagrebački SDP-ovac Dalibor Prevendar te član porečkog SDP-a Roland Fable koji je s Jovanovićem bio domaćin druženja.

“U dobrom društvu dobro smo se družili i naravno da smo razgovarali o brojnim temama, od sporta i glazbe preko kulinarstva i savjeta za pripremu ribe do politike, izbora i ‘fotomontaža’. Bio je to ručak za 5, prijatelja i kolega, kakve mi redovito održavamo svakih nekoliko mjeseci i nastavit ćemo u istom ritmu i ubuduće. Bilo je tu, naravno, i pjesme, a najbolji glas imaju Miha i Peđa”, napisao je na Facebooku ispod fotografija Jovanović.

Za Večernji list Jovanović je jučer dodao i da je to bilo vrlo ugodno druženje, ni prvo ni zadnje takve vrste.

Nedavno smo bili i u Zagorju gdje su nam domaćini bili Siniša Hajdaš Dončić i Mihael Zmajlović. Prije toga bili smo i u Lici gdje nam je domaćin bio Nikola Maras. Sada je na red došla i Istra gdje smo se za sve pobrinuli kolega Fable i ja pa tako i za hranu koju smo pripremali kod našeg prijatelja Pante. Atmosfera je bila toliko dobra da se i zapjevalo. Na repertoaru nije bilo Thompsona, ali jest laganijih melodija od Kemala Montena i Tome Zdravkovića – kazao je Jovanović.

Prvi put najavila Dalija Orešković: Bude li potrebno ići ću i u predsjedničku kandidaturu

Očekivano, fotografije su pokrenule lavinu špekulacija je li njihova objava na Facebooku samo još jedan dokaz da Zoran Milanović ozbiljno planira kandidaturu za Pantovčak. Neki su fotografije čak i proglasili objavom same kandidature Zorana Milanovića za predsjedničke izbore. Međutim, iako se na spomenutom druženju jest razgovaralo i o predsjedničkim izborima, mogućoj kandidaturi, svim njezinim plusevima i minusima, dobro informirani kažu da je Zoran Milanović još jako daleko od odluke. Hoće li se kandidirati ili neće, trenutačno ne zna ni on sam, a odluku vjerojatno neće ni donositi prije lipnja. Točnije, čekat će kraj izbora za EU parlament.

– Nitko na druženju nije Zorana Milanovića nagovarao na kandidaturu jer tko ga zna jasno mu je da ga se teško na išta može nagovoriti. No druženje svakako jest išlo u smjeru jačanja socijaldemokracije, ali i izbora najboljeg predsjedničkog kandidata i dobra je stvar u svemu tome da Milanović nije toj potencijalnoj opciji rekao ne, a to je dovoljno da radimo dalje – kaže Jovanović.

Hoće li to izazvati probleme u samom SDP-u koji još nikakvu odluku po pitanju predsjedničkih izbora nije donio i čiji je predsjednik stranke u svom zadnjem intervjuu za Večernji list poručio da čeka Zorana Milanovića da se prvi izjasni? Jovanović kaže da za to ne vidi razloga.

– Bude li više kandidata, onda će biti više kandidata – kaže.

Naši izvori iz SDP-a bliski s Milanovićem kažu da su šanse da se Milanović kandidira velike ako mu se poklopi nekoliko stvari.

Dalija Orešković ugroza

Jedna od tih stvari je da dobije potporu ne samo SDP-a, odnosno da njegova stranka ne ode na te izbore s nekim drugim kandidatom, ali i da ga podrži što više stranaka iz oporbe.

Ivo Josipović Josipović: Podržat ću Milanovića ako se pokaže da može pobijediti Grabar-Kitarović

– Milanović želi da iza njega stane SDP, ali i Amsterdamska koalicija. Kad bi iza njega stala i Dalija Orešković bilo bi jasno da ga podržava gotovo cijela ljevica, lijevi centar pa i dio centra i to bi vjerojatno bilo to – kaže naš izvor.

Iako je ta odluka daleko, naši izvori kažu da se neformalni razgovori između Milanovića i svih šefova spomenutih stranaka već događaju. Komunikacija, tvrde, postoji. Uostalom, svi su oni javno već istaknuli da bi bilo dobro da se oporba pokuša okupiti oko jednog kandidata, a neki od njih, poput šefa HSS-a Kreše Beljaka, otvoreno su isticali da Zorana Milanovića vide kao kandidata s najviše potencijala. Najveća ugroza Milanoviću može biti upravo Dalija Orešković ako se odluči na kandidaturu, što ne odbacuje kao mogućnost, a to je izjavila i u intervjuu za televiziju Večernjeg lista.

Milanovićevu potencijalnu kandidaturu jučer je komentirao i bivši predsjednik države Stipe Mesić za N1 televiziju.

– Milanović je fajter, obrazovan čovjek koji se, uz nekoliko krivih koraka, već afirmirao u politici. I on bi imao šanse, ako je shvatio u čemu je griješio – kazao je Mesić.

Foto: Željko Jovanović/Facebook

Izvor: Vecernji.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij