hren

Na sjednici splitskog Gradskog vijeća večeras se našao i dugoočekivani prijedlog odluke o određivanju visine paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu.

Nakon pauze na kojoj se raspravljalo o prijedlogu predstavnika svih stranaka u Gradskom vijeću, gradonačelnik Andro Krstulović Opara je kazao da je ključno da prilikom predlaganja zakonskih izmjena, koliko god one bile nepopularne, prije svega treba imati odgovornost prema građanima.

– U nijednom gradu se nije raspravljalo ovakvim intenzitetom kao u Splitu. Zašto? Jesmo li mi posebni? Danas smo ovdje čuli prigovore zbog neplanskog trošenja sredstava od povećanja prireza, a 14 milijuna kuna ide za subvencije i opremu đacima i roditeljima. To je izravna posljednica povećanja prireza. Po projekcijama koje možete negirati, stoji da je prijedlog koji je išao na javno savjetovanje bio prihvaćen, utjecao bi na kompletnu cijenu sa 4,4 posto, a s ovim današnjim prijedlozima sa 2,5 posto bi utjecao na cjelokupni prihod zarade svih iznajmljivača. Razgovarajmo o brojevima, a oni ukazuju prave argumente. Martina Nimac Kalcina, potpredsjednica Zajednice obiteljskog smještaja HGK je kazala da bi vrlo rado da se paušal podjeli u nekoliko zona. Razlika tih brojeva je manja nego što se potrošilo interneta za klikanje tih vijesti ili tinte za njihovo tiskanje. Moje je mišljenje da moratorij na ovu odluku može biti prihvatljiv, s time da to ne možemo preispitati sljedeće dvije godine,, nego da istu takvu odluku donesemo do rujna ove godine – kazao je između ostalog Andro Krstulović Opara.

Gradonačelnik je prihvatio prijedlog HGS-a, Mosta, stranke Pametno, SDP-a, Popravi grad…, ali uz uvjet da do rujna donesu novu odluku.

Od 30 vijećnika, svi su podigli ruku i prijedlog je jednoglasno usvojen te popraćen pljeskom. Tako bi se o povećanju paušala trebalo raspravljati u rujnu.

Ante Čikotić iz Mosta je prokomentirao kako je ovo mali korak za demokraciju i velika pobjeda za malog čovjeka.

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij