hren

Razmjena podataka olakšat će liječenje pacijenata u drugim državama i smanjiti rizik od krivog liječenja te troškove dvostrukih testova.

Hrvatski građani već nekoliko godina "uživaju" u mogućnosti korištenja e-recepta.

Za one koji su možda imali tu sreću da im nije trebalo, e-recepti zamijenili su one klasične papirnate recepte s kojima su se lijekovi podizali u ljekarnama. Sad je dovoljno doći u ljekarnu sa zdravstvenom iskaznicom i podići lijek.

No, do kraja ove godine hrvatskim bi se pacijentima trebala otvoriti i vrata ljekarni u drugim članicama EU.

Kroz eHealth Digital Service Infrastrukture, zemlje članice EU trebale bi razmjenjivati podatke o e-receptima i pacijentima. Ideja je da do kraja 2019. godine sve članice EU budu uključene u tu razmjenu kako bi svi građani EU imali jednake uvjete liječenja bez obzira na to u kojoj se zemlji trenutno nalazili. Hrvatska je među 10 zemalja koje bi s razmjenom podataka trebale krenuti do kraja ove godine.

Prve zemlje koje su razmijenile podatke o e-receptima i tako svojim građanima omogućile da lijekove podižu u drugoj državi EU su Finska i Estonija.

Tako će Finci moći podići svoje lijekove u estonskim ljekarnama iako im ih je prepisao njihov finski liječnik.

Ljudi bi trebali moći koristiti svoje e-recepte i preko granice. Sloboda kretanja je jedan od temeljnih principa Europske unije: moramo našim građanima što je moguće više olakšati pristup tretmanima ili lijekovima kad se nalaze u drugoj zemlji EU. Sljedeći korak bit će pojednostavljivanje pristupa pacijentovim podacima kroz razvoj zajedničkog formata za razmjenu elektroničkih medicinskih podataka između zemalja EU, istaknuo je potpredsjednik za jedinstveno digitalno tržište, Andrus Ansip.

Razmjena podataka olakšat će liječenje pacijenata u drugim državama i smanjiti rizik od krivog liječenja te troškove dvostrukih testova.

Ovo je izvrstan početak bolje brige za naše građane, nešto što je njima veoma važno. E-recepti i međunarodni zdravstveni podaci mogu spasiti živote u hitnim situacijama, istaknula je povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo, Mariya Gabriel.

Uvođenje ovakvog načina razmjene podataka uvelike će olakšati kretanje građana po EU. Više neće biti potrebno stvarati zalihe lijekova prije ljetovanja, zimovanja ili bilo kakvog putovanja u drugu zemlju članicu EU. Također, u slučaju da osoba završi u bolnici, liječnici će moći pristupiti pacijentovu liječničkom kartonu u njegovoj matičnoj zemlji te tako dobiti sve potrebne podatke.

Naravno, sve će to biti moguće ukoliko pacijent da svoj pristanak za pristup njegovim osobnim podacima. Iz EU ističu kako će se rigorozno provjeravati čuva li se privatnost pacijenta u takvim slučajevima.

Foto: Pixabay
Izvor: Zimo.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij