hren

Narod odlučuje tvrdio je da je odluka o provjeri potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava nezakonita 

Ustavni sud jutros je objavio da odbacuje tužbe koje su podnijele referendumske inicijative Narod odlučuje i Istina o istanbulskoj. Vjerojatno se sjećate, građanska inicijativa Narod odlučuje podnijela je tužbu Ustavnom sudu tvrdeći da je odluka Vlade i Ministarstva uprave o provjeri potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava nezakonita.

Istina o Istanbulskoj predala je žalbu Ustavnom sudu tražeći da se poništi postupak provjere potpisa za raspisivanje referenduma i da novu provjeru obavi Državno izborno povjerenstvo.

Što su tražili

Ustavni sud odluke je objavio jutros. “Odbacuje se zahtjev Građanske inicijative Istina o Istanbulskoj” podnesen u povodu očitovanja Ministarstva uprave Republike Hrvatske”, navedeno je na stranicama Suda. Dakle, Narod odlučuje podnio je tužbu Ustavnom sudu jer smatraju da je odluka Vlade i Ministarstva uprave o provjeri potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava nezakonita. Prema njihovom mišljenju, tom odlukom povrijeđeno je ustavno pravo građana na referendum i zakonitost, jer je izvršna vlast uzela sebi za pravo da odlučuje hoće li biti referenduma.

Inicijativa “Istina o Istanbulskoj” predala je žalbu Ustavnom sudu tražeći da se poništi cijeli postupak provjere potpisa za raspisivanje referenduma i da novu provjeru obavi Državno izborno povjerenstvo (DIP) uz prisutnost njihovih članova. Na početku zasjedanja Sabora prošloga tjedna, volonteri inicijative dijelili su letke i pozvali zastupnike da omoguće građanima izlazak na referendum.

Zahtjevi referendumskih inicijativa odbijeni su u dva odvojena rješenja donesena krajem prosinca prošle godine. Odluke koje je potpisao predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović donesene su većinom glasova, uz izdvojeno mišljenje suca Miroslava Šumanovića.

Izvor: Telegram.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij