hren

Telegram je otkrio zanimljivu crticu; iz Ministarstva Gorana Marića potvrđeno nam je da zakupljuju prostor "za potrebe rada službenika"

Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo državne imovine u pet mjeseci nisu uspjeli naći prikladan prostor u vlasništvu države u koji bi mogla biti preseljena zagrebačka gruntovnica. Zato će država za smještaj Zemljišnoknjižnog odjela uskoro mjesečno plaćati 425.326 kuna, od čega zakupnina poslovnog prostora stoji 319.850 kuna.

U Vladi tvrde da Ministarstvo državne imovine ne raspolaže nekretninom u vlasništvu države koja bi odgovarala potrebama gruntovnice. A budući da se gruntovnica mora hitno seliti, kako bi se u okviru Nacionalne i sveučilišne knjižnice uredio prostor za predsjedanje Hrvatske Europskom unijom, ispalo je da nije bilo druge nego zakupiti poslovni prostor. U tri godine, koliko bi gruntovnica trebala ostati u tom novom smještaju, platit ćemo 15,3 milijuna kuna.

Zgrade u najstrožem centru Zagreba

U državi koja raspolaže brojnim nekretninama čini se nelogičnim da se nije moglo naći za proračun povoljnije rješenje. No, smještaj državnih tijela u državne nekretnine za državu je, čini se, malčice kompliciran. Toliko da je i Ministarstvo državne imovine – tijelo koje, među ostalim, upravlja i raspolaže imovinom u vlasništvu države – za svoje potrebe moralo zakupiti poslovni prostor.


Uredi Ministarstva u Dežmanovom prolazu 10
Borko Vukosav/Telegram

Sjedište tog Ministarstva, prema službenoj adresi s njihovih stranica, nalazi se u centru Zagreba, u Ulici Ivana Dežmana na broju 10. No, od svibnja 2017. godine, šest mjeseci nakon što je osnovano, koriste i prostor dva kućna broja dalje, za koji plaćaju zakupninu. “Ministarstvo državne imovine, od 15. svibnja 2017. godine koristi nekretninu na adresi ulica Ivana Dežmana 6, ukupne površine 1.859,92 m2, za potrebe rada službenika Ministarstva”, odgovorili su na naš upit. Za taj prostor, kažu, plaćaju zakupninu u iznosu od pet eura po kvadratnom metru plus PDV.

Budući da je riječ o prostoru u centru Zagreba, riječ je o relativno skromnoj cijeni. No, činjenica da Ministarstvo koje upravlja i raspolaže nekretninama u državnom vlasništvu mora zakupiti poslovni prostor za rad svojih službenika možda najslikovitije opisuje stanje s državnom imovinom. A situacija, čini se, nije baš bajna.


Šest mjeseci nakon što je osnovano ministarstvo, unajmili su si još 1.859,92 kvadrata odmah do glavne zgrade
Borko Vukosav/Telegram

Nisu nam htjeli pojasniti ovaj potez

Proizlazi to i iz nalaza Državne revizije za resor koji vodi ministar Goran Marić. U izvješću iz studenog prošle godine, revizori su utvrdili da je krajem 2017. godine Ministarstvo upravljalo s ukupno 11.819 nekretnina, od čega su 2.526 bili poslovni prostori, a 2.054 stanovi. Riječ je o nekretninama na području cijele Hrvatske. Većina nekretnina kojima upravlja Ministarstvo “stečena je prije više od 20 godina”, a za određeni broj “nisu riješeni imovinsko pravni odnosi”, zabilježila je revizija. Pozivajući se na podatke Uprave za nekretnine, u izvješću se navodi i da se ne koristi 1005 poslovnih prostora, 777 stanova i 35 garaža.

Te nekretnine ne samo da stoje, nego stvaraju i visoke troškove. “Za nekretnine koje se ne koriste, Ministarstvo ima značajne rashode. Rashodi za pričuvu za nekretnine koje se ne koriste, ostvareni su za 2017. u iznosu 6.853.160,00 kn. Rashodi u vezi s nekretninama koje se ne koriste će ubuduće biti i veći zbog nastanka obveze plaćanja komunalne naknade”, piše u izvješću.

Od Ministarstva državne imovine pokušali smo doznati zbog čega su morali zakupiti dodatni prostor i jesu li pokušali pronaći neki prostor u vlasništvu države kako ne bi morali plaćati zakupninu. Mogli bismo, recimo, pretpostaviti da im je, radi organizacije posla, bilo najzgodnije uzeti prostor koji je u istom kompleksu, u neposrednoj blizini centrale Ministarstva, no odgovore na naša pitanja još nismo dobili.

Izvor: Telegram.hr

 


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij