hren

POREZ PO KREVETU
Grad Split konačno je dovršio prijedlog Odluke o paušalnom porezu po krevetu, odnosno smještajnoj jedinici u kampu, koja će se na sljedećoj sjednici naći pred gradskim vijećnicima.

Splitski iznajmljivači, odnosno objekti koje iznajmljuju bili bi podijeljeni u dvije cjenovne grupe.

Tako bi iznos ovog nameta za one iznjajmljivače čije su smještajne jedinice u prvoj zoni bio 750 kuna, dok bi za one u drugoj zoni ostao na dosadašnjoj razini od 300 kuna. Novi propis bi se retroaktivno primjenjivao od 2. siječnja ove godine.

Što se tiče samih zona, navedimo kako u prvu zonu, za koju je predviđena viša cijena, spadaju gradske četvrti Bačvice, Blatine-Škrape, Bol, Grad, Gripe, Lokve, Lovret, Lučac-Manuš, Meje, Mertojak, Plokite, Spinut, Split 3, Trstenik, Žnjan i Varoš.

U drugu bi zonu spadali objekti koji se nalaze na Kmanu, Kocunaru, Pujankama, Sućidru, u Stobreču, Slatinama, na Brdima, Mejašima, Kamenu, Neslanovcu, Sirobuji, Šinama, Visokoj, u Donjem i Gornjem Sitnu te u Srinjinama i Žrnovnici.

Prijedlog spomenute odluke je trenutno u fazi javnog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću koje traje do ponedjeljka, a kada prođe taj dio procedure, naći će se pred gradskim vijećnicima.

Podsjetimo, prema novom Zakonu o porezu na dohodak, gradovi i općine najkasnije do zadnjeg dana ovog mjeseca moraju donijeti odluku o iznosu paušalnog poreza po krevetu za iznajmljivače koji pružaju usluge smještaja u domaćinstvu. Ako to ne naprave, primjenjivat će se jedinstveni iznos paušala od 750 kuna po krevetu.

I sama najava da će apartmani biti podijeljeni po pitanju ove vrste poreza, izazvala je različite reakcije iznajmljivača - od onih koji su smatrali da je u redu da one smještajne jedinice koje se nalaze na boljoj lokaciji pa samiim time imaju veću cijenu i bolju popunjenost, plaćaju i veći porez, do onih koji povećanje paušala drže udarom na džep izjamljivača.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij