hren

BRITANSKI parlamentarni zastupnici izglasali su povjerenje premijerki Theresi May.
Zastupnici, njih 650, glasali su "da" ili "ne" o jednostavnom prijedlogu: "Da ovaj (zastupnički) dom nema povjerenja u vladu Njenog Veličanstva." Vlada je preživjela uz tijesnu razliku u glasovima: 306 zastupnika glasalo je protiv May, i njene vlade, a njih 325 za nju.

Lider oporbene Laburističke stranke Jeremy Corbyn nazvao je u svom govoru u parlamentu administraciju Therese May "zombi-vladom" koja "ne može vladati" i pozvao na raspisivanje parlamentarnih izbora. 

Otvarajući raspravu o svom zahtjevu za izglasavanje nepovjerenja, Corbyn je rekao da bi vlada trebala "učiniti pravu stvar i dati ostavku" nakon jučerašnjeg rekordno teškog poraza u parlamentu, argumentirajući da takva vlada mora tražiti novi mandat.

Nakon njega se parlamentu obratila i May. "Živimo u povijesnom trenutku u našoj nacionalnoj povijesti nakon referenduma koji je podijelio našu naciju na pola. Moramo svojoj zemlji vratiti cjelinu, a glasanje prošle noći pokazuje da trebamo savladati dug put", rekla je May parlamentu uoči glasanja.

"Međutim ne vjerujem da su opći izbori taj put, niti vjerujem da je taj put vlada pod vodstvom Jeremyja Corbyna", istaknula je May.

Laburisti i konzervativci međusobno se prozivali

Laburistički zastupnik i kandidat za ministra unutarnjih poslova Tom Watson u svom je obraćanju oštro kritizirao May, opisujući je kao "premijerku bez većinske podrške za svoju glavnu politiku", kojoj "nedostaju političke vještine, empatija... i najvažnije, politika kako bi vodila ovu zemlju". 

S druge strane, ministar okoliša u konzervativnoj vladi Michael Gove u svom je obraćanju zastupnicima ustvrdio da laburisti nisu uspjeli izložiti argumente za svog vođu Corbyna i njegov zahtjev za izglasavanjem nepovjerenja vladi. Referirajući se na prethodni govor, Gove je poentirao da Watson nije "nijednom u svom govoru spomenuo lidera oporbe niti zašto bi on trebao biti ministar".

Prijedlog vlade o Brexitu sinoć odbijen 

Podsjetimo, prijedlog dogovora Mayine vlade s Europskom unijom o uvjetima razdruživanja, odnosno Brexita, odbijen je u parlamentu s razlikom od čak 230 glasova: 432 glasa protiv naprema 202 glasa za sporazum. Ovakav poraz vlade u parlamentu nije zabilježen čitavo stoljeće, piše Guardian. 

"Parlament je rekao svoje, a vlada će poslušati. Jasno je da ne podržavaju ovaj prijedlog, ali glasanje nam nije reklo ništa o tome što podržavaju", rekla je sinoć premijerka. 

Britanski tisak danas ne štedi teške riječi o onome što se sinoć dogodilo u parlamentu. "Potpuno poniženje", naslov je u Telegraphu, dok Guardian piše o "povijesnom porazu". Američki Washington Post smatra da Britanija ide u potpunu katastrofu. "Ni u vladi ni u oporbi nema čelnika koji bi nam pomogli izaći iz ovog košmara", piše britanski dopisnik Matthew Perry.

Kao što je ranije i najavio, vođa oporbe Jeremy Corbyn zatražio je nakon premijerkinog poraza glasanje o povjerenju vladi. U tome su ga podržali drugi opozicijski vođe, a glasanje će se održati danas. 

Oporba od početka imala slabe šanse

"Ovo je katastrofalan poraz. Parlament je dao presudu njezinom sporazumu. Odgađanje i poricanje su došli do kraja", rekao je Corbyn zastupnicima u parlamentu. 

Bilo je malo vjerojatno, međutim, da će njegov zahtjev uspjeti. Konzervativna sjevernoirska unionistička stranka DUP, koja podržava manjinsku vladu Therese May, nije glasala za plan za Brexit, ali svejedno nema nikakvu želju da na vlast zasjednu laburisti.  

Već u utorak navečer čelnici DUP-a najavili su da će podržati vladu, a jednako je razmišljala i većina "otpadnika" Konzervativne stranke koji su na pitanju plana za Brexit glasali protiv premijerke. 

May do ponedjeljka mora predstaviti "plan B"

May sada ima rok do ponedjeljka parlamentu predstaviti "plan B". Na raspolaganju ima nekoliko opcija, od Brexita bez dogovora do odgode datuma britanskog izlaska iz Unije. 

Bivši britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson kazao je da rezultat sinoćnjeg glasanja u parlamentu Theresi May daje "golem mandat" da se vrati u Bruxelles i ponovo pregovara o sporazumu.

Europska komisija je, međutim, već dala do znanja da od novih pregovora neće biti ništa, a isto su danas izjavili i francuski predsjednik Emmanuel Macron te njemačka kancelarka Angela Merkel.

Zastupnici su uvjerljivom većinom u utorak navečer odbacili plan za Brexit premijerke May, izazvavši političku neizvjesnost koja bi mogla dovesti do neuređenog izlaska iz EU-a, pa čak i do povlačenja referendumske odluke iz 2016. o izlasku iz Unije.

I dok sat neumoljivo otkucava do 29. ožujka, datuma Brexita, Ujedinjeno Kraljevstvo u najvećoj je političkoj krizi u posljednjih pola stoljeća i muči se oko toga kako, i da li uopće, napustiti europski projekt kojem se priključilo 1973.

Više od 100 premijerkinih konzervativaca, i onih koji su za Brexit i onih koji su za ostanak u EU, glasali su protiv sporazuma, nanijevši vladi jedan od najtežih parlamentarnih poraza u nedavnoj povijesti.

Ponižavajući poraz premijerke znači potpuni krah njezine dvogodišnje strategije da pokuša ishoditi prijateljski razvod uz zadržavanje bliskih veza s Unijom nakon što Britanija 29. ožujka napusti EU.

Izvor : Index.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij