hren

USKORO VELIKA ODLUKA
Sve je spremno za povijesno glasanje u britanskom parlamentu. Zastupnici će odlučiti prihvaćaju li Vladin plan o razdruživanju s Europskom unijom. Izvjesno je da će većina u parlamentu biti protiv, što otvara vrata potpunoj neizvjesnosti u kojoj je sve moguće - izvanredni izbori, novi referendum ili odgoda Brexita.

Žustra rasprava u parlamentu

U žustroj raspravi, zastupnici traže referendum ili nove parlamentarne izbore. Laburist Ben Bradshow kazao je kako je vrijeme već izgubljeno. "Theresa May potrošila je dosta vremena. Zemlji su potrebni parlamentarni izbori ili referendum. Suočeni smo s ekonomskom i krizom vlade", dodao je Bradshow. Lisa Nandy iz Laburista kazala je da britanska vlada ne zna što želi. Predložila je utvrđivanje novog plana koji bi bio prihvatljiv za sve.

Konzervativka Justine Greening kazala je kako je bilo jasno još od ljeta prošle godine da će Theresa May izgubiti na ovom glasanju. Smatra da Brexit treba biti otkazan. Konzervativka Anna Soubry smatra da je dogovor o Brexitu strašan. "Zastupnici ne bi trebali biti ucjenjivani prijetnjom kako nema dogovora koji bi bio alternativa ovome o kojemu raspravljamo", kazala je.

Julian Lewis bio je u svojem obraćanju najkraći. Njegov je govor bio kraći od 20 sekundi. Kazao je kako je bolji nikakav od lošeg dogovora i zato će glasati "ne, ne, ne".

Hannah Bardell iz Škotske nacionalne stranke je kazala da je studirala zajedno sa studentima koji su bili na razmjeni preko Erasmusa. Kaže da je ono što će se dogoditi sa studentskim razmjenama, pogotovo kad se govori o studentima iz Europske unije - sramota.

Uzbuđenje u Londonu na vrhuncu

Uzbuđenje u Londonu je na vrhuncu, kako u samom parlamentu tako i ispred zgrade, gdje neki građani na maštovit način pokušavaju političarima prenijeti što žele.

"Theresa May plovi brodom Brexit ravno prema santi leda. Jasno je da je Brexit brod koji tone, a ona na njemu ima pojas za spašavanje, što je glas naroda, glas javnosti koji kaže: 'Vratite se i doznajte što javnost želi i onda to učinite!'", smatra aktivist Bert Wander.

Sudbina Vladina sporazuma o razdruživanju, ali i politička sudbina premijerke Therese May već je danima tema o kojoj svi govore, pogotovo kladioničari. "Postoji više od 90 posto šansi da neće uspjeti, nema nikakve nade, svaki peni za oklade koji smo primili, uložen je na njezin neuspjeh", kazao je Rupert Adams, glasnogovornik kladionice.

Zastupnicima se prvo obratio jedan od članova vladina kabineta koji ih je tražio da ne odbacuju vladin plan. Prvenstveno se obraćao konzervativcima jer bi njih stotinjak moglo glasovati protiv.

"Tisuće ugovora, tisuće transakcija, tisuće upravnih postupaka, pravnih postupaka Europske unije u ovoj zemlji bit će bačeno u pravnu nesigurnost. Bio bi to vrhunac neodgovornosti!", tvrdi Geoffrey Cox, glavni državni odvjetnik.

Prva gospodarska posljedica večerašnjeg glasovanja bit će tečaj funte. Britanska valuta, ovisno o ishodu, mogla bi ojačati nakon što već neko vrijeme slabi ili će doživjeti strmoglav pad.

Posljednja prilika za May

Premijerka Theresa May uskoro će dobiti posljednju priliku uvjeriti zastupnike da podupru dogovor koji je sklopila o povlačenju zemlje iz Europske unije. Istodobno se suočava s neslaganjem članova vlastite Konzervativne stranke i oporbenih stranaka.

Postupak uoči glasanja o Brexitu prate i nagađanja o tome što bi se moglo dogoditi s dogovorom, postupkom Brexita i daljnjom političkom karijerom Therese May, izgubi li podršku na glasanju u parlamentu.

May je u ponedjeljak odbila pozive za odgodom datuma izlaska Britanije iz EU kako bi se dobilo vrijeme za izgradnju konsenzusa ili održavanje drugog referenduma.

Deseci zastupnika unaprijed su najavili kako će glasati protiv dogovora. Parlament je na mrtvoj točki u pogledu toga kako postupiti s Brexitom i očekuje se da će u utorak glasati protiv premijerkina dogovora, čime će odlazak iz EU-a postati još nesigurniji.

Posljedice političkih previranja osjećaju i stanovnici te zemlje. Naime, 100.000 Britanaca odlučilo je u 2018. zatražiti irsku putovnicu da bi i dalje ostali državljani EU-a. Godinu prije, zahtjeve je podnijela 81 tisuća Britanaca, a 2015., godinu prije referenduma na kojemu su Britanci odlučili napustiti EU, njih 46 tisuća.  

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij