hren

Ekskluzivno istraživanje RTL-a i Promocije plus donosi prvi ovogodišnji CRO Demoskop!
Prema rezultatima istraživanja CRO Demoskopa za RTL u izbornu godinu vladajući HDZ ulazi kao uvjerljivi pobjednik, čak nešto i raste, baš kao što rast bilježi i oporbeni Živi zid.

SDP nastavlja gubiti potporu, a iako i dalje na drugom mjestu, dosegnuli su novo dno, a prednost u odnosu na Živi zid sada je unutar statističke pogreške. Neznatni pad bilježi i Most, pa je Živi zid gotovo dvostruko jači od bivših HDZ-ovih partnera. 

"Nitko" najpozitivniji političar

Građani i dalje najčešće odgovaraju da im baš nitko nije najpozitivniji političar dok u takvom svjetlu i predsjednicu i premijera i dalje vidi tek 20-ak posto ispitanika.

Značajan rast i ulazak u top deset dočekala je bivša šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković koja je krajem godine predstavila svoju stranku. U tom društvu i dalje nije predsjednik SDP-a Davor Bernardić, ali jest njegov prethodnik Zoran Milanović.

Više od petine ispitanika baš niti jednog političara ne vidi kao najpozitivnijeg, pa nitko, pa ni pobjednik nema veliku potporu. Za 18,6 posto ispitanika Kolinda Grabar-Kitarović najpozitivnija je političarka; iako ju je prošlog mjeseca nešto više ispitanika takvom ocijenjivalo. Drugi je izbor, s 11,2 posto potpore Andrej Plenković, sličan postotak imao je lani i početkom i krajem godine.

U odnosu na oba razdoblja porastao je čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić kojeg najpozitivnijim smatra 6,4 posto. A u top pet našao se bivši šef SDP-a Zoran Milanović koji je iz politike izašao, ali mu očito rejting raste spominjanjem opcije pridruživanja utrci za Pantovčak.

Ni u prvih pet, baš kao ni u top deset nema aktualnog lidera SDP-a Davora Bernardića. Anka Mrak Taritaš je šesti izbor, a najveći međumjesečni rast, gotovo peterostruki, ima bivša šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković. Nešto je narastao i Ivan Pernar, ali Živi zid na ovoj ljestvici ima dva svoja istaknuta člana. Ovaj podatak puno govori - čak 21,8 posto ispitanika niti jednog političara ne vide kao najpozitivnijeg.

Plenković i dalje najnegativniji političar

Rastu HDZ-a unatoč, pa i prvom porastu ocijene rada Vlade, premijer Andrej Plenković ostaje prvi izbor na ljestvici najnegativnijih političara. Dok Klub Milana Bandića u Saboru buja Milan Bandić i dalje je u top pet najnegativnijih, a pala je i ocjena rada Sabora. Lošiju ocjenu za svoj rad dobila je i Predsjednica, a ovomjesečno istraživanje, nakon smjena savjetnika na Pantovčaku, zabilježilo je najnižu ocjenu među glasačima HDZ-a od početka njezinoga mandata.

Iako HDZ raste, na vrhu neprestižne ljestvice je stranački šef i premijer Andrej Plenković. Najnegativnijim baš njega vidi četvrtina ispitanika, njih 23,6 posto. Slijedi ga i dalje formalni šef oporbe Davor Bernardić s 11,2 posto.

Treći izbor je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac kojeg nešto više ispitanika tako vidi, baš kao što ih više u sličnom postotku najnegativnijim ocjenjuje Milana Bandića. Znamo da je jučer izjavio da nema boljeg lidera od njega, ali njegovo mišljenje očito ne dijele birači. 

Među top deset najnegativnijih je i Zlatko Hasanbegović, tu je i Milan Kujundžić kojeg uslijed propusta u zdravstvenom sustavu i to s kobnim posljedicama, dosta više ispitanika negativno ocijenjuje. Na ovoj "neprestižnoj" ljestvici je i Milijan Brkić koji se pritajio od kada je krenula afera SMS. Veliki postotak, preko 10 posto smatra da su najnegativniji baš svi političari.

Predsjednici najniža ocjena od HDZ-ovog biračkog tijela

I za kraj evo školskih ocjena rada Pantovčaka i Markova trga. Čvrstu trojku ispitanici su dali radu Predsjednice Republike, Vlada je dobila - dovoljan dva, a Sabor u kojem sezona prebjega možda još nije završila bilježi najnižu ocijenu od početka mandata aktualnog saziva -  nategnuta dvojka. Ako se vratimo na Predsjednicu zanimljivost je da je od HDZ-ovog biračkog tijela ovoga mjeseca dobila najnižu ocjenu u protekle četiri godine. Znamo da smo svjedočili smjenama na Pantovčaku, a baš zbog sigurno napetih predsjedničkih izbora pitali smo vas i za  preferencije kandidata, sutra stižu rezultati, objavljujemo ih ponovno u RTL-u Danas. 

CIJELO ISTRAŽIVANJE PROČITAJTE OVDJE!

Napomena: Istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 02. do 07. siječnja 2019. CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1300 punoljetna građana Republike Hrvatske.

Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95%.

Izvor: RTL


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij