hren

POGLAVAR CRKVE
Papa Franjo upozorio je u ponedjeljak na ponovno buđenje nacionalističkih i populističkih pokreta i kritizirao zemlje koje nastoje riješiti migrantsku krizu jednostranim i izolacionističkim potezima.

Obraćajući se diplomatima u svojem, kako se neformalno smatra, govoru o "stanju svijeta", Papa je rekao da takvi pokreti i politike zatvorenih vrata vraćaju sat 100 godina unatrag u opasno razdoblje između dvaju svjetskih ratova.

Odnosi u međunarodnoj zajednici "prolaze kroz razdoblje poteškoća zbog ponovnog buđenja nacionalističkih tendencija", rekao je, što otežava dijalog između zemalja i šteti najranjivijim članovima društva, uključujući migrante.

Populističke protuimigrantske stranke prošle su godine poboljšale svoje pozicije u nizu zemalja, uključujući Italiju, Francusku, Nizozemsku, Mađarsku, Brazil i Poljsku.

U govoru dugom sat vremena, u kojem se dotaknuo situacije u mnogim zemljama, Papa je nekoliko puta spomenuo Ligu nacija, koja je bila osnovana nakon Prvog svjetskog rata radi promicanja mira, ali nije uspjela zaustaviti nacionalističke i populističke pokrete koji su pridonijeli izbijanju Drugog svjetskog rata.

"Ponovno buđenje tih impulsa danas postupno slabi multilateralni sustav", rekao je pred izaslanicima 183 zemlje.
Papa je ustvrdio da međunarodna zajednica ima dužnost štititi izbjeglice i migrante, a vlade, posebice u Europi i Sjevernoj Americi, oklijevaju i poduzimaju jednostrane poteze.

"Ne vjerujem da mogu postojati parcijalna rješenja za tako univerzalno pitanje", rekao je.

Papa je pohvalio UN-ov Globalni kompakt o migracijama, koji je definirao ciljeve za upravljanje migracijama. SAD, Italija, Mađarska i Poljska među zemljama su koje su bojkotirale njegovo formalno usvajanje u Maroku prošle godine.

Osudio je također trgovinu oružjem i posjedovanje nuklearnog oružja, izrazivši žaljenje što su dosadašnji napori na nuklearnom razoružanju ustuknuli pred "potragom za novim i sve sofisticiranijim i razornijim oružjima".
Pozvao je isto tako na veću odlučnost u borbi protiv globalnog zagrijavanja te se zauzeo da se "preispita naš odnos s našim planetom".

Spomenuo je i spolno zlostavljanje djece, ocijenivši ga "jednom od pošasti našeg doba" i najavio da će sastanak ključnih biskupa u Vatikanu u veljači imati za cilj "rasvjetljivanje činjenica i ublažavanje rana izazvanih takvim kaznenim djelima".

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij