hren

SPORNA NABAVA
Izrael neće moći isporučiti avione F-16 Barak, s kojima je pobijedio na natječaju u ožujku, budući da Sjedinjene Države nisu uklonile svoje restrikcije, objavili su izraelski mediji u nedjelju

Portal Ynet, internetsko izdanje lista Yediotha Ahrontha, navodi da će generalni direktor izraelskog ministarstva obrane Udi Adam u srijedu doputovati u Hrvatsku i njezine vlasti obavijestiti da od prodaje aviona nema ništa.

Adam se pritom kani ispričati hrvatskim vlastima što Izrael nije u mogućnosti realizirati dogovor.

Hrvatska je Vlada u ožujku donijela odluku o kupovini 12 borbenih aviona F-16 Barak od Izraela po cijeni od 500 milijuna dolara. Riječ je o avionima koje je Izrael kupio sredinom 1980-ih od SAD-a te ih značajno modernizirao vlastitom tehnologijom.

Američka strana, međutim, pristaje na transfer trećoj strani samo ogoljenih zrakoplova iz kojih bi bile uklonjene sve izraelske nadogradnje.

Hrvatska na to nije htjela pristati i dala je do 11. siječnja rok Izraelcima da se izjasne o tome mogu li ispoštivati ponudu s kojom su pobijedili na natječaju.

'Očekujemo dodatna objašnjenja od izraelske strane. Prema navodima MORH-a predstavnici izraelskog ministarstva obrane boravit će idući tjedan u Zagrebu', kazao je premijer Andrej Plenković na prijemu SNV-a.

Napomenuo je i kako je proces kupnje borbenih zrakoplova od Izraela provjeren.

'Hrvatska je imala stručni tim koji je analizirao sve ponude', rekao je dodavši kako je izraelska ponuda tada, na temelju procjene stručnoga tima, ocijenjena kao najbolja i najkompletnija.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij