hren

Prva žena oštećena je za novčani iznos od oko 8000 kuna, dok je druga oštećena za novčani iznos od oko 180.000 kuna.

Unazad šest mjeseci na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske zabilježena su dva slučaja prijevare žena starosti oko 60 godina. Njih su nasamarili korisnici lažnih Facebook profila, na kojima se predstavljaju kao američki vojnici koji se nalaze negdje na misijama u svijetu.

 U oba slučaja navedeni su započeli komunikaciju sa oštećenim osobama, slali im slike sebe u vojnim odorama i sa misija, navodili da posjeduju veću količinu novca koju će podijeliti sa oštećenim osobama te su na taj način stekli povjerenje ovih žena. U oba slučaja su naveli da imaju veću količinu novca, koju nemaju gdje držati kod sebe i htjeli bi taj novac negdje poslati, a da izbjegnu carinu te su predložili oštećenim osobama da njima putem paketa pošalju taj veliki novčani iznos.

 U oba slučaja su nepoznati počinitelji doveli u zabludu oštećene navodeći da one trebaju platiti određeni novčani iznos kako bi se paket uopće mogao poslati te su im poslali podatke na koje račune trebaju uplatiti novac. Žene su obavile navedene uplate većih novčanih iznosa s time da je jedna platila novac putem Western Uniona na ime osobe u Indoneziji, dok je druga uplatila na dostavljen joj IBAN računa u Torinu u Italiji.

 Prva osoba nakon što je uplatila prvi novčani iznos više nije htjela plaćati, iako ju je počinitelj navodio da treba platiti još novaca jer je pokraden i sakuplja novac i ne može sam platiti što treba.

Druga osoba je nakon prve uplate dobila poruku da je carina u Londonu zaplijenila paket i da mora platiti još, što je predmetna na zamolbu nepoznatog počinitelja i učinila uplatom na isti račun. Nakon toga joj je došlo još poruka sa zahtjevom da uplati još novca, a kada više nije htjela slati novac, nepoznati počinitelj joj je blokirao profil na Facebooku.

 Prva žena oštećena je za novčani iznos od oko 8000 kuna, dok je druga oštećena za novčani iznos od oko 180 000 kuna.

Kao što je već navedeno, u oba slučaja se radilo o starijim ženskim osobama koje žive same, koje su u mirovini te su u oba slučaja počinitelji obećali ženskim osobama da će doći u posjetu k njima u Hrvatsku. U jednom slučaju obećavali su zajednički život sa oštećenom.

Upozoravamo građane, priopćili su iz policije, posebice one starije životne dobi, da se u oba slučaja radilo o lažnim profilima koje je vrlo lako napraviti, jer su slike američkih vojnika lako dostupne na Internetu te da ne prihvaćaju takve osobe kao prijatelje na Facebooku, a posebice da ne nasjedaju na ovakve ili slične načine prijevara putem društvenih mreža.  

Kriminalistička istraživanja oba kaznena djela su još uvijek u tijeku.

Izvor: Poslovni.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij