hren

RADOVI ĆE TRAJATI TRI GODINE
Iako je Hrvatska već puno puta obilježila početak radova na Pelješkom mostu i puno puta od političara su se čule riječi - "povijesni dan za Hrvatsku", mogli bismo slobodno reći da je baš danas takav dan.

Kineski radnici iskrcali su opremu i kreću na posao spajanja juga Hrvatske s ostatkom države.

Kineski brod Zhen Hua 7 od grdosije od 240 metara u nekoliko sati pretvorio se u dijelove. Spustio se 18 metara ispod površine kako bi iskrcao brodove i dizalicu.

"Sada iskrcavamo ostala četiri plovila, veliki brod je dug oko 240 metara, a nosi četiri plovila za daljnju konstrukciju. To su i dva testna pilota, duga oko 130 metara i postavljat ćemo ih već početkom siječnja", kazao je Zhang Dong, projekt menadžer.

Posao iskrcavanja je trajao nekoliko sati. Tri plovila i velika dizalica ostaju u Pelješkom zaljevu, a brod se vraća u Kinu. U morsko dno bit će ugrađeno 150 pilona koji će se postavljati tri mjeseca.

"150 čeličnih pilona je u proizvodnji u Kini. Prvi dio, šest komada, već je krenuo iz Kine i ovdje ga očekujemo krajem siječnja. Tada ćemo krenuti s konstrukcijom", pojašnjava Dong.

Mještani Komarne zadovoljni su brzinom kojom se stvari odvijaju, ovog puta kažu imaju vjere u izgradnju toliko čekanog mosta.

"Uredni su što se tiče organizacije posla, to se vidi, da su vrhunski majstori, to će biti gotovo prije nego mislimo", smatra Branko.

"Super su oni, super je sve, odlično, kulturni, lijepi, dobri, dragi, sve u redu", dodaje Mile.

Pelješki most gradit će se iduće tri godine, a radnici će ovdje pronaći novi dom. Neki će živjeti u kontejnerskim naseljima koja se još pripremaju, a neki su već uselili u lokalne apartmane.

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij