hren

Izgradnja LNG terminala na Krku ponovno je izazvala negativne reakcije regionalne i lokalne politike te ekoloških aktivista. Projekt je nazvan ekološkom i ekonomskom katastrofom ne samo za građane Rijeke, Krka i Kvarnerskog zaljeva nego i cijele zemlje.

U Udruzi Eko Kvarner, primjerice, ističu da je LNG terminal unaprijed gubitaški projekt jer nitko nije zainteresiran za izgradnju. HEP je, tvrde, doslovno natjeran da preuzme sada već očito propali projekt, a sve će to platiti građani Hrvatske.

- Ne postoje kupci za taj terminal, praktički to postaje ne samo ekološka nego sasvim izvjesno ekonomska katastrofa za Hrvatsku. Hrvatska se obvezuje da će kupiti za više od milijardu kuna brod, napraviti plinovod za visoku cijenu, a ne znamo još koju, i održavati tu cijelu instalaciju bez da itko osim dvije državne tvrtke HEP-a i Ine, ima interes kupovati plin koji je za sad izuzetno skup - izjavio je Vjeran Piršić, predsjednik Vijeća udruge Eko Kvarner.

O neisplativosti LNG terminala govorili su i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i načelnica općine Omišalj Mirela Ahmetović. Župan kaže da u obzir dolazi samo izgradnja kopnenog terminala, načelnica Ahmetović se protivi njegovoj izgradnji uopće, dok se, i ako, ne dokaže da je ekonomski isplativ. Dodaje kako ne postoji ni jedan dokaz da bi Hrvatska od LNG terminala mogla imati koristi. Štoviše, tvrdi, za njega ni jedna strana kompanija nije zainteresirana pa je uputila kritiku upravo premijeru i ministrima.

- Sada tražite model kako građane opet slagati i reći da je projekt kojeg ama baš nitko neće- profitabilan. Potrošili ste i novac građana kako biste u medijima prikazali ovaj projekt kao Bogom dan. Za to bi u nekoj normalnoj državi s tih mjesta netko letio - poručila je Ahmetović.

Primorsko-goranski župan protiv je izgradnje plutajućeg terminala, ali se zauzima za kopneni.

- Mi smo bili protiv plutajućeg terminala iz razloga prije svega ekološke naravi, jer je neprihvatljiv za okoliš jer smo poučeni iskustvom kad se određena postrojenja prvi put počnu raditi imaju i rizike - kazao je Komadina.

Lex LNG, zakon koji je donesen u Saboru, općina Omišalj poslala je Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti.

Izvor: HRT.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij