hren

Dio radnika Brodosplita požalio se na manje plaće i doprinose. U škveru kažu da se ravnaju po produktivnosti

U Brodosplitu je dio radnika nezadovoljan plaćama koje su primili ovaj mjesec. Kažu da su umanjene zbog niskih koeficijenata, poput zalaganja i suradnje s kolegama. Neki su dobili koeficijent 0,5, a onda primili nagradu od 2.500 kuna za zalaganje. Plaća je tako otprilike ostala na istoj razini, kao i prethodni mjesec, ali kako nagradni dio ne potpada pod plaćanje poreza i doprinosa, radnici tvrde kako su im za posljednji mjesec obračunata manja davanja no obično. 

Pitali smo Upravu Brodosplita što oni kažu na nezadovoljstvo dijela radnika. 

'Od početka privatizacije plaća se u Brodosplitu obračunava temeljem ostvarene produktivnosti. Na samom početku planovi i produktivnost ostvarivali su se maksimalno na razini od 25 posto u odnosu na konkurenciju iz EU. Postupno smo povećavali produktivnost, ali smo još uvijek ispod razine naše europske konkurencije, postigli smo tek 70 posto njihove produktivnosti. Neki pojedincu su iznad EU prosjeka pa su im primanja slična kao u zapadnoj EU, a neki su još uvijek na veoma niskom nivou pa su im i primanja manja', kažu u Brodosplitu. 

'Plaće ćemo povisiti, a socijalni budžet ukinuti'

Ističu kako se plaće u Brodosplitu obračunavaju prema realno odrađenoj vrijednosti odrađenih poslova. 

'Vrijednost posla ovisi o više faktora, poput dokumentacijske gotovosti, pripremnih i konstrukcijskih aktivnosti. Od početka dizanja produktivnosti, uz zarađenu plaću davali smo socijalni budžet kako bi nam plaća uvijek bila podosta viša od ostatka Hrvatske te smo trenutno na nivou plaće gotovo dvostruko višem od brodogradilišta u okruženju. Od prvog dana privatizacije isplaćujemo plaće minimalno 15 dana ranije od zakonskog roka, tj. maksimalno do 15. u mjesecu. Plaću iz mjeseca u mjesec dižemo, a socijalni dodatak na realno zarađeno smanjujemo. Cilj nam je u 2019. doći na europski nivo produktivnosti, ali i plaće dodatno povisiti, a socijalni budžet u potpunosti ukinuti', otkriva Uprava splitskog škvera. 

Nagradu su isplatili uzevši u obzir cjelogodišnje razdoblje, vodeći računa o predblagdanskom razdoblju, ali i činjenici da je Brodosplit i ovu godinu, bez obzira na sve otežavajuće okolnosti, završio s pozitivnim rezultatima, što je i zasluga radnika, objašnjavaju u splitskom škveru. 

'Svakom radniku u 2018. poklonjeno više od 8.500 kuna neto'

U Brodosplitu ističu da se za neto primanja od prosječno preko 6.700 kuna na davanja izdvaja prosječno 3.300 kuna. 

'Bez obzira na takvo porezno opterećenje objavili smo odluku o uvođenju demografskih mjera jer nam nije bilo prihvatljivo mirno promatrati kako se mladi ljudi iseljavaju i čekati kada će naša djelatnost doći na red. S obzirom na 3.500 zaposlenih u DIV GRUPI, te su mjere institucionalizirane kako bi svi naši radnici znali svoja prava, a poslodavac bio siguran da će svi dobiti ono što ih pripada. Kao što smo i javno objasnili, razlozi su u prvom redu ljudski, obiteljski, a tek na kraju poslovni. Od samog početka poslovanja, vlasnici su se trudili da se svi radnici osjećaju kao članovi DIV obitelji. Od početka godine svakom radniku isplatili smo nagradu od 2.500 kuna, regres od 2.500 kuna, božićnu nagradu od 2.300 kuna, nagradu za božićno druženje od 200 kuna, poklon bon od 400 kuna, uskrsni i božićni poklon u vrijednosti od 200 kuna, poklon za dijete, čime je svakom radniku u 2018. godini isplaćeno i poklonjeno prosječno preko 8.500 kuna neto. Za svako novorođeno dijete našeg radnika ispatili smo bruto iznos od pet tisuća kuna, a u slučaju da oba roditelja rade kod nas iznos se udvostručuje. Za tu mjeru se mjesečno izdvaja prosječno 50 tisuća kuna. Našim zaposlenicima, roditeljima troje i više malodobne djece, dajemo poseban mjesečni doplatak od 200 kuna za treće i svako sljedeće dijete, što kroz period odrastanja i podizanja djece iznosi ukupno oko 40 tisuća kuna po svakom roditelju, tj. 80 tisuća kuna ako su oba roditelja zaposlena kod nas. U slučaju redovnog studiranja pojedinog djeteta dobna granica se za tu mjeru pomiče s 18 na 22 godine ili do kraja redovnog studiranja. Za tu mjeru se mjesečno izdvaja prosječno 32 tisuća kuna', navode u Brodosplitu. 

Uskoro i povoljni stanovi za zaposlenike škvera s djecom 

Kažu i da su odvojili više od milijun kuna za sportske klubove i kulturno-umjetnička društva u kojima aktivno sudjeluju djeca njihovih zaposlenika te da su njihove mjere pozdravili visoki dužnosnici hrvatske Vlade.

'Uskoro ćemo imati razgovore o inicijativi za realizaciju povoljne izgradnje stanova za naše zaposlenike koji imaju najmanje dvoje djece uz uvjet njihovog ostanka u Hrvatskoj najmanje 15 godina. Ova Vlada nas je prepoznala kao dobrog gospodarstvenika te svojim mjerama dovela u povoljno gospodarsko okruženje i učinila konkurentnim ostalim brodogradilištima u EU. Brodosplit zadnje dvije godine posluje pozitivno pa je 2016. i 2017. godinu završio s dobiti u koju nisu uračunate državne potpore, a pozitivno poslovanje nastavilo se i u 2018. godini. Pokazali smo da znamo i možemo bez subvencija, zato se restrukturiranje obavilo da bi brodogradilišta poslovala bez njih. Cijelo to vrijeme u društvu radi preko 2.200 zaposlenih, u što nisu uključeni zaposleni kod podizvoditelja i partnera, čime brojka doseže i 2.500 radnika', kažu u škveru.

Izvor: Dalmatinskiportal.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij