hren

STRAVIČNI tsunami pogodio je sinoć oko 21:30 po lokalnom vremenu Indoneziju.

Pojavila se snimka trenutka kada je golemi val pogodio rock koncert na kojem je nastupao bend Seventeen, na plaži Tanjung Lesung. 

Oko 200 zaposlenika državne elektrodistributerske tvrtke Perusahaan Listrik Negara (PLN) i članova obitelji okupilo se na plaži Tanjung Lesung na zabavi za kraj godine kad se tsunami obrušio na to područje.

Frontmen benda objavio je na Instagramu kako su poginuli menadžer benda i basist, dok se za ostalom trojicom članova benda i njegovom ženom i dalje traga. 

"Molite se da pronađemo Andija, Hermana, Ujanga i moju suprugu. Pod vodom sam se mogao samo moliti Isuse Kriste pomozi", napisao je.

Svjedok: Za nekoliko sekundi morao sam bježati

Oystein Lund Andersen radi u norveškoj ambasadi u Džakarti i također iz hobija snima vulkane.

"Stajao sam na plaži i iznenada shvatio da dolazi ogromni val. Za nekoliko sekundi morao sam bježati", rekao je Lund Andersen za norvešku javnu mrežu NRK preko telefona.

Valovi su pogodili kopno nakon što je Anak Krakatau erumpirao i morao je bježati u šumu", kaže se u izvješću.

On je bio na odmoru na Zapadnoj Javi sa svojom ženom i trogodišnjim sinom.

"Uspio sam dotrčati na drugi kat hotela gdje su moji spavali. Kad sam ih probudio, čula se velika buka u hotelu. Zatim se pojavio još veći val, odmah pored hotela", kazao je.

Kroz hotelski prozor vidio je da je voda svuda uokolo. On i njegova obitelj trčali su prema malom selu, oko 70 metara nadmorske razine.

Cijela je obitelj preživjela i nakon što su ponovno dobili svoj automobil sigurno su krenuli prema Džakarti.

Najmanje 222 mrtvih i više od 840 ozlijeđenih

Podsjetimo, najmanje 222 osobe su poginule, a 843 su ozlijeđene nakon što je tsunami pogodio obale Sundskog prolaza u Indoneziji, objavili su vladini dužnosnici. CNN javlja kako je nakon tsunamija stanovnicima izdano upozorenje da bi moglo doći do još jednog vala te im je savjetovano da se udalje od obale.

U agenciji za upravljanje hitnim situacijama kažu da su oštećene stotine zgrada.

Nagađaju da je mogući uzrok tsunamija klizanje morskog dna nakon erupcije vulkana Krakatau, prenose svjetske agencije.

Sundski prolaz između Jave i Sumatre povezuje Javansko more s Indijskim oceanom.

U agenciji ističu da će broj žrtava tsunamija, koji se na obale prolaza obrušio u subotu u 21:30 po lokalnom vremenu, vjerojatno rasti.

Smrtni slučajevi prijavljeni su u regijama Pandeglang, Lampung i Serang. Samo u Lampungu moglo bi se raditi o stotinama mrtvih, javljaju reporteri s terena.

Među najpogođenijim područjima je popularno ljetovalište Tanjung Lesung.

Izvor : Index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij