Najmanje 168 osobe poginule su, a745 je ozlijeđeno nakon što je cunami pogodio obale Sundskog prolaza u Indoneziji, objavili su u nedjelju vladini dužnosnici.

U agenciji za upravljanje hitnim situacijama kažu da su oštećene stotine zgrada.

Nagađaju da je mogući uzrok tsunamija klizanje morskog dna nakon erupcije vulkana Krakatau, prenose svjetske agencije.

Sundski prolaz između Jave i Sumatre povezuje Javansko more s Indijskim oceanom.

U agenciji ističu da će broj žrtava cunamija, koji se na obale prolaza obrušio u subotu u 21,30 sati po lokalnom vremenu, vjerojatno rasti.

Smrtni slučajevi prijavljeni su u regijama Pandeglang, Lampung i Serang. Samo u Lampungu moglo bi se raditi o stotinama mrtvih, javljaju reporteri s terena.

Među najpogođenijim područjima je popularno ljetovalište Tanjung Lesung.

Uoči cunamija nije bilo nikakvog upozorenja.

Pripadnici Crvenog križa izašli su na lice mjesta i tragaju za žtvama pod ruševinama srušenih i oštećenih kuća i zgrada.

Stručnjaci analiziraju je li cunami pokrenuo vulkan Anak Krakatau, vulkanski otok u Sundskom prolazu.

U rujnu ove godine više od dvije tisuće ljudi stradalo je nakon snažnog potresa u neposrednoj blizini indonezijskog otoka Sulawesi i tsunamija koji je zapljusnuo grad Palu.

Indoneziju često pogađaju potresi budući da se nalazi na Vatrenom prstenu, liniji čestih potresa i vulkanskih erupcija koja gotovo u potpunosti prati liniju obala Tihog oceana.

U proteklim se mjesecima često izvještavalo o pojačanoj aktivnosti vulkana Anak Krakatau (dijete Krakataua), navodi BBC.

Iz indonezijske geološke agencije izvijestili su da je vulkan u petak eruptirao i da je erupcija trajala dvije minute i 12 sekundi, stvarajući oblak pepela visok 400 metara.

Preporučili su da se zabrani približavanje krateru na udaljenost manju od dva kilometra.

Izvor: N1


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij