ŠTO MU JE PRESUDILO?
Na Skupštini tvrtke "Promet" održanoj u petak nije prihvaćen predloženi Plan poslovanja za 2019. godinu, na temelju čega je donesena jednoglasna odluka da se smijeni direktor Tomislav Vojnović koji je na toj dužnosti bio od 1. listopada 2016. godine.

Smijenjen direktor Prometa Tomislav Vojnović!

Po šturim informacijama koje su medijima dostavljene iz Banovine, ime novog čelnika javnog prijevoznika bit će poznato "nakon nove Skupštine koja će se održati u siječnju". Iako imenovan tijekom posljednjeg "polugodišta" gradonačelničkog mandata Ive Baldasara, Vojnović je, uz direktora "Čistoće" Miroslava Delića, jedini od vodećih ljudi komunalnih poduzeća "preživio" na svojoj funkciji nakon što je vlast pod Marjanom preuzela koalicija HDZ-HGS.

Bez obzira što je pokrenuo veliku obnovu voznog parka koja će većinski biti financirana EU-ovim sredstvima, na ruku mu ovog puta očito nije išla činjenica što je HDZ na vlasti i u većini susjednih gradova i općina čiji predstavnici, u ime manjinskih suvlasnika tvrtke, sjede u "Prometovoj" Skupštini. Time je nakon Držislava Brčića, Ede Meštaneka i Željka Krnića postao četvrti "glavni vozač", koji je smijenjen u posljednjih pet godina.

Kako smo nedavno pisali, koordinacija sindikata koji djeluju u tvrtki "Promet" pozvala je gradove i općine s područja naše županije koji su suvlasnici te javne tvrtke da potpišu nove ugovore sukladne Uredbi Europskog parlamenta i Vijeća broj 1370, kako bi mogli nastaviti prevoziti putnike na svim dosadašnjim linijama.

- Dosadašnji način sufinanciranja neprofitabilnih linija ne samo da nije održiv, jer stvara gubitke koje na kraju uglavnom pokriva Grad Split kao većinski vlasnik, nego će za godinu dana postati i nezakonit - upozoravali su sindikalci, dok je jučer smijenjeni direktor Tomislav Vojnović prije dva tjedna za naš list kazao kako se "sa svim predstavnicima suvlasnika tvrtke intenzivno pregovara", te izrazio nadu da će "za obostranu dobrobit, ipak svi potpisati ciljane sporazume, čime bi se obvezali da će preuzeto i izvršavati".

Grad Split je, podsjetimo, većinski vlasnik "Prometa" s udjelom od ukupno 80,78 posto u temeljnom kapitalu, dok u Skupštini tvrtke sjede i predstavnici još 15 suvlasnika, a to su gradovi Solin, Kaštela, Trogir i Omiš, te općine Marina, Muć, Podstrana, Seget, Šolta, Šestanovac, Primorski Dolac, Prgomet, Lećevica, Klis i Dugopolje.

Glas protiv Vojnovića prvi je još u četvrtak navečer putem Facebooka podigao Jakov Vetma, načelnik Općine Klis, koja ima 0,77 posto udjela u temeljnom kapitalu javne prijevozničke kompanije.

- Do sada smo plaćali subvenciju javnog prijevoza u iznosu od 286 tisuća kuna. Svake godinu potpisivali smo novi ugovor s "Prometom", a s obzirom na najavljene projekte novi iznos trebao je biti oko milijun kuna, što smo i predvidjeli u našem proračunu. No, 27. studenog stigao nam je e-mail u kojem se navodi kako ipak neće biti po dogovoru već dvostruko više. Metodologija izračuna kaže da Općina Klis treba sufinancirati svaki autobus koji prolazi našim područjem, bez obzira vozili se njime naši stanovnici ili ne.

Također, novi prijedlog ugovora moramo potpisati na 10 godina, što ukupno čini blizu 20 milijuna kuna vrijednosti. Općinsko vijeće zatražilo je od "Prometa" izradu novog prijedloga ugovora, a ako se to ne dogodi, Klis taj ugovor neće potpisati, a naši stanovnici će imati javni prijevoz i bez "Prometa". Općina Klis neće financirati loše poslovne odluke "Prometovih" uprava tijekom posljednjih 15 godina - poručio je Vetma putem društvenih mreža, da bi jučer, dva sata prije priopćenja koje je poslano iz Banovine, objavio:

- "Prometova" Skupština donijela je odluku o smjeni Uprave. Novi član Nadzornog odbora je Dejan Glavina iz Klisa - otkrio je kliški načelnik uz napomenu kako će u Skupštini njegova općina po prvi put imati svog predstavnika, i to lokalnog HDZ-ova vijećnika koji je bio na listi koju je na posljednjim izborima predvodio Vetma.

- Nije bila nikome namjera smjenjivati ikoga, međutim, prijedlog ugovora koji je "Promet" ponudio svim općinama i gradovima je neprihvatljiv ponajprije zato što taj prijedlog daje mogućnost javnom prijevozniku da svake godine intervenira u naš proračun i ako mu bude nedostajalo sredstava, da ih uzme suvlasnicima. Tražili smo plan racionalizacije koji će uključivati manje autobuse za one linije koje nisu toliko frekventne i imaju manje putnika, međutim, toga nije bilo u planu i predložili smo da se imenuje nova Uprava koja će to odraditi - kazao nam je Vetma.


Sindikalisti iznenađeni, Vojnović nedostupan

Ovakav rasplet koji se dogodio samo dan nakon sjednice Nadzornog odbora na kojem nije bilo kritika na poslovni plan za iduću godinu, iznenađenje je i za sindikalce. Takve poruke odaslali su nam Ivan Barišić, povjerenik Sindikata hrvatskog vozača u splitskoj komunalnoj tvrtki, ali i Teo Bulić, čelnik podružnice Sindikata vozača i prometnih radnika u "Prometu" koji je ujedno i predstavnik zaposlenika među "nadzornicima" poduzeća.

Obojica nisu željeli nagađati što bi mogao biti razlog direktorove smjene, pri čemu treba napomenuti da Nadzorni odbor čine predstavnici gotovo svih suvlasnika odnosno lokalnih vlasti.

Telefonski i porukom smo pokušali dobiti komentar Tomislava Vojnovića, ali do zaključenja ovog izdanja našeg lista nismo dobili odgovor.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij