hren

UPOZORENJE HNB-a
Hrvatska može samo sanjati rast gospodarstva kakav je u Kini. Tako ćemo i sljedeće godine rasti po stopi od 2,7 posto. Isto kao i ove godine, procjena je Središnje banke. No guverner Boris Vujčić i njegovi suradnici donose dubinsku analizu za 2019. i moguće probleme koji su pred Hrvatskom.

Jedna od opasnosti nova je pošast Hrvata – nenamjenski bezgotovinski krediti. Rastu dvostruko brže od ostalih kredita.

Sjećate li se kredita u švicarcima? Upola niža kamata, nikakva upozorenja banaka, mlaka reakcija središnje banke i na kraju deseci tisuća obitelji u dužničkom ropstvu.

Jesu li novi švicarci  bezgotovinski nenamjenski krediti? Dobivaju se lako, na 10 godina, a možete dignuti i do 400.000 kuna. I ono najvažnije – nema jamstava. A i možda je najluđe kako ih lako možete dignuti.

"Ne samo da su uvjeti dobivanja kredita relativno laki, oni su i lako dostupni i možete ih dignuti preko mobitela, a to može stvoriti rizike. Nije to sistemski rizik, no posebno ćemo ih pratiti u 2019. godini i ako treba, reagirat ćemo", rekao je Boris Vujčić, guverner HNB-a. 

Godina 2019. bit će i godina u kojoj će doći kraj malim kamatama. Amerika i Europska središnja banka mijenjaju politiku, pa će i hrvatski građani osjetiti razliku na kamatama na svoje kredite.

"Prvo će utjecaj biti na libor znači euro, a onda tek na nacionalnu referentnu stopu", dodao je guverner. 

Kamate na stambene kredite u Hrvatskoj i dalje će biti oko 4 posto, a u Europskoj uniji 1,78 i tako će biti još jedno razdoblje.

"Nakon što uđemo u eurozonu, onda možemo očekivati dodatni pad kamata", rekao je Vujčić. 

A to će biti za najmanje pet godina. Hrvatsko gospodarstvo do tada će rasti na osobnoj potrošnji, turizmu, ali i dalje manjka investicija.

Investicijska klima za inozemne ulagače jos uvijek je takva da ne vidimo značajni interes stranih ulagača i to je ključno", objašnjava guverner HNB-a. 

Inflacija će zato biti manja, zahvaljujući i manjem PDV-u na veći dio hrane, pa do pelena i lijekova. I nezaposlenost će biti manja – 7,7 posto. No problem će biti naći radnike.

"Ja ga vidim kao jedan dugoročni hrvatski, i ne samo hrvatski problem. Već nedostaje jako puno radnika i ti će se problemi produbiti", zabrinut je Vujčić. Zato će oni koji su otišli iz Hrvatske sljedeće godine u domovinu poslati više od 11 milijardi kuna.

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij