hren

ODBIJENA ŽALBA
Odlukom sutkinje istrage odbijena je žalba splitskog kardiokirurga kojom traži izdvajanje kompromitirajućih snimki kao nezakonitog dokaza i potvrđeno je rješenje o provođenju istrage splitskog ureda USKOK-a nad njim zbog primanja 3000 eura mita.

Istim rješenjem pravomoćno je otvorena istraga zbog davanja mita nad Ljubicom Adžaip iz Dicma, koja ga je prijavila da je uzeo novac kako bi operirao njezina sada pokojnog supruga.

Doznajemo detalje: inspekcijski nadzor u splitskom KBC-u nije prošao bez prijepora, krivnja se pokušavala prebaciti na dijagnostiku

U splitsku policiju, na Odjel gospodarskog kriminaliteta Ljubica Adžaip došla je 27. studenoga ove godine te je prijavila kardiokirurga. Dan kasnije protiv njega je podneseno posebno izvješće kao nadopuna njezine kaznene prijave te je USKOK donio rješenje o otvaranju istrage nad liječnikom i nad njom.

U rješenju sumnjiče kardiokirurga da je u razdoblju od 8. do 16. studenoga počinio kazneno djelo protiv službene dužnosti jer je kao odgovorna osoba primio mito da unutar granica svoje ovlasti obavi radnju koja bi se morala obaviti.

Pojednostavljeno, sumnjiče ga da je uzeo novac za nešto što je prema pravilima struke ionako morao napraviti. Prema USKOK-u, postoji osnovana sumnja da je 12. studenoga uzeo 1000 eura mita, nakon čega je u KBC-u Split operirao supruga Ljubice Adžaip 15. studenoga. Dan nakon operacije dala mu je još 2000 eura, stoji u rješenju o provođenju istrage.

Svoje razgovore s kirurgom Ljubica Adžaip je snimala te je priložila snimke policiji. U žalbi na rješenje o otvaranju istrage kardiokirurg je tražio izdvajanje snimki kao nezakonitog dokaza, što je sutkinja istrage za USKOK odbila i potvrdila rješenje o pokretanju kaznenog postupka.

Na otvaranje istrage žalila se i Ljubica Adžaip, te je njezina žalba također odbijena. Sutkinja istrage smatra da će se tek ispitivanjem svjedoka tijekom istrage i provedenim vještačenjima moći razjasniti eventualna kaznena odgovornost osumnjičenika.

Ljubica Adžaip, koja je prijavila kardiokirurga za primanje mita, a pritom je po hrvatskim zakonima i počinila kazneno djelo davanja mita, angažirala je Nenada Banovca iz Splita za svog odvjetnika.

Odvjetnik Banovac priložio je punomoć u uskočki spis, te je na taj način i službeno postao odvjetnik Ljubice Adžaip.

- Istraga cijelog slučaja je u tijeku i s obzirom da se ne radi o javnoj istrazi ne mogu komentirati njezine detalje, no pozorno pratimo radnje koje obavlja tužitelj te ćemo slijedom toga poduzimati daljnje pravne korake - rekao nam je odvjetnik Banovac.

Ljubica Adžaip je angažirala odvjetnika jer je u inkriminiranom djelu i ona osumnjičena za davanje mita pa joj prijeti zatvorska kazna od 6 mjeseci do pet godina.

- No, u trećem stavku istog članka zakona kaže se da osoba koja da mito i otkrije samo djelo nadležnim institucijama, može se osloboditi kazne ako je to djelo prijavljeno prije otkrivanja samog djela ili prije saznanja da je djelo otkriveno. Kako se o takvom slučaju radi u ovom predmetu, očekujemo kako će Ljubica Adžaip biti abolirana krivnje - kazuje Banovac.

Banovac je siguran da će i USKOK, koji je u ovom slučaju tužitelj, imati "sluha" za Ljubicu Adžaip.

- Naime, kod kaznenih djela za koje se postupak pokreće po službenoj dužnosti tužitelj, u ovom slučaju USKOK, postupa u javnom interesu. Stoga mislim da nikome ne može biti u interesu da se osobi koja je prijavila koruptivno kazneno djelo izrekne kazna zatvora, a poglavito što bi time sama država, odnosno državne institucije poslale krivu poruku svima onima koji bi u budućnosti htjeli prijaviti takvo koruptivno djelo, odnosno mnogi bi odustali od namjere da prijave takva kaznena djela - govori Banovac.

Odvjetnik Ljubice Adžaip također od Ministarstva zdravstva očekuje kompletnu dokumentaciju njihova inspekcijskog nadzora.

- U ime obitelji Adžaip već sam zatražio od ministarstva zdravstva zapisnik inspekcijskog nadzora koji je provelo Stručno povjerenstvo ministarstva zdravstva. Nadam se da će mi u razumnom roku omogućiti da dobijem potrebnu dokumentaciju kako bi i mi kao stranka u postupku imali kompletan uvid u predmet - zaključuje odvjetnik Nenad Banovac.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij