hren

TKO ĆE DIĆI RUKU?
Za učenike lakše školske torbe i više digitalne nastave, za roditelje jeftinija kupnja, smisao je zakona o udžbenicima o čijem će konačnom prijedlogu u četvrtak, pretposljednjeg radnog dana prije zimske stanke, raspravljati Hrvatski sabor

Taj zakon prvi put definira najvišu cijenu i masu kompleta udžbenika po razredima, tako primjerice svi obvezni udžbenici i radni materijali od prvog do četvrtog razreda osnovne škole ne bi smjeli biti teži od tri kilograma, niti skuplji od 460 kuna. Udžbenici za peti i šesti razred mogli bi težiti pet, a za sedmi i osmi šest kilograma.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobravalo bi samo udžbenike. Dopunska i pomoćna nastavna sredstva, dakle radne bilježnice, zbirke, atlase itd., bili bi drugi obrazovni materijali i o njihovu bi korištenju odlučivale škole odnosno učitelji, u skladu sa zahtjevima kurikuluma i autonomijom škola i učitelja.

Prijedloženi zakon ljutio je nakladnike, ljuti i partnere u vladajućoj koaliciji.

'Bandićev' saborski Klub zatražio je, naime, da se u zakonu propiše da država osigurava sredstva za udžbenika za sve osnovne škole, a da Vlada, ovisno o raspoloživom novcu, može za svaku školsku godinu odlučiti i o financiranju onih za srednjoškolce. Bez toga, Klub ne želi dići ruku za zakon.

Klub to radi nakon što je u saborskoj raspravi o Državnom proračunu za iduću godinu tražio, pa nakon dobivenih jamstava, povukao zahtjev da se u proračunu za 2019. osigura 280 milijuna kuna za besplatne udžbenike za osnovnoškolce.

U Klubu odbijaju tumačenje kako se njihova nova intervencija može čitati kao izraz nepovjerenja u dobivena jamstva, te opetuju da je osnovno obrazovanje obvezno za sve učenike, pa svima treba biti dostupno pod jednakim uvjetima.

Resorna minstrica Blaženka Divjak u srijedu najavljuje da će otići s ministarskog mjesta ako u petak ne prođe predloženi zakon o udžbenicima.

'Stvar' u međuvremenu smiruje predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić, koji nakon sastanka vladajuće koalicije u srijedu poslijepodne, izjavljuje da će 'Bandićev' Klub u petak ipak glasovati za zakon.

Iz krugova bliskih tom Klubu u srijedu navečer, međutim, uzvraćaja da zakon o udžbencima neće imati njihovih '12 glasova' ne bude li u njemu pisalo da će država osigurati novac za osnovnoškolske udžbenike.

Ništa nije dogovoreno, to je manipulacija, ne prihvate li se naši zahtjevi, u petak za zakon neće biti '12 glasova', a neće biti ni kvoruma, uvjerava izvor blizak 'Bandićevu' Klubu.

Hrvatski sabor redovan ovogodišnji rad zaključuje u petak glasovanjem o 30-ak točaka, zastupnici će se ponovno okupiti nakon 15. siječnja iduće godine.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij