hren

BESPRIJEKORNA KARIJERA
Nakon 16 godina na čelu Hrvatske gorske službe spašavanja, Vinko Prizmić prepušta mjesto mlađima. Već je izabran novi pročelnik Josip Granić.

Prethodnik mu prepušta vrhunski uigranu službu koja broji 25 stanica i oko 1500 članova spremnih na spašavanje života u bilo kojem trenutku.

Upravo se čita jedinstven primjerak Zagorski Disneyland: Kako je poduzetnik iz Jurjevca sagradio bajkoviti dvorac po uzoru na lego kockice RTL dosje Grabar-Kitarović: Čitala je bajke, dijelila savjete, poklonila se gdje je trebalo i sa svima je razgovarala

Iza njega su usponi i padovi, brojni sati na terenu i na tisuće spašenih života. Sve je počelo prije 47 godina kada je kao mladi sportaš shvatio da može pomoći drugima….

"Ja sam pomislio, kad već imam takve sposobnosti, vještine koje nekome mogu spasiti život onda nemam izbora, zapravo to je odgovornost da to staviš na raspolaganje onome kome može zatrebati", priča Vinko Prizmić. 

Izračunao je da je više od stotinu tisuća sati proveo u akcijama. Bio je u životno pogibeljnim situacijama, a nikad nije izbrojio koliko je točno života spasio. 

"Pomogao sam tisućama, ali barem je ovaj svijet manje nesretan jer oni ljudi koji bi izgubili nekog svog najdražeg, a mi spasili, zapravo su mi jedna satisfkcija da sam se imao zašto roditi", priča plemeniti Prizmić. 

Posljednjih 16 godina kao pročelnik uložio je puno vremena I truda u organizaciju službe koja danas broji 1500 članova, 25 stanica I 40 tak ispostava.  

"Podigao je level GSS na jedan zavidan nivo, od jedne družbe simpatičnih planinara  koji su pomagali ljudima pretvorio je gss u modernu službu koja je nezaobilazna”, priča Srđan Vrsalović, član HGSS-a.

U HGSS-u ostaje kao član, a žali što nije uspio dovršiti projekt helikopterske službe. "Nije dopustivo da netko umre zato što HGSS nema odgvorajuću potporu helikoptera”, govori Prizmić.

Mjesto pročelnika za njega znači preuzeti odgovornost za tuđe živote, a to je prevelika obveza… "Ponosan sam na HGSS, ponosan sam što sam bio dio toga i što sam 16 godina bio lokomotiva. Ta lokomotiva ne može vući dovijeka i red je da se priključe mlađi", dodaje on. 

Mlađi dolaze, a Prizmić će sada konačno imati više vremena za obitelj, Vela luku i masline.

Izvor: RTL


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij