hren

NE DRŽE SE DOGOVORA
Trumpova administracija navodno je blokirala sporazum oko oružja između Izraela i Hrvatske, a koji je vrijedan 500 milijuna dolara. Radi se o prodaji 12 američkih borbenih zrakoplova F-16 koje je obnovio i unaprijedio Izrael.

SAD se također borio za natječaj u Hrvatskoj te su čak padale i optužbe kako Izrael pokušava profitirati iza leđa SAD-u. Ovo je iznimno rijetka situacija neslaganja Trumpove administracije i Izraela. Nakon dvije godine nevjerojatno bliskih odnosa između Trumpa i Izraela, osobito kada je riječ o vojnoj i obrambenoj suradnji, nenadano je došlo do sukoba i to baš oko - Hrvatske, piše portal Axios pozivajući se na izraelske dužnosnike.

Upućeni izvor tvrdi kako se premijer Izraela Benjamin Netanyahu susreo s Mikeom Pompeom u Bruxellesu te da je ovo pitanje došlo na dnevni red. Izraelski dužnosnik tvrdi da je Pomepo rekao kako on osobno nije protiv sporazuma, ali da ga blokira ministar obrane James Mattis.

Kako je došlo do raspada sistema?

Netanyahu je sporazum pobjednosno najavio u ožujku ove godine, nakon susreta s premijerom Plenkovićem, ali u tom trenutku SAD još nisu dale svoje odobrenje koje je bilo potrebno za prodaju zrakoplova trećoj strani

Tajni izvor tvrdi da su izraelski dužnosnici prije tri tjedna počeli zaprimati poruke Washingtona iz kojih se moglo zaključiti kako će provedba sporazuma biti blokirana. 

Administracija Donalda Trumpa navodno je bijesna zbog činjenice da je Izrael nadogradio stare avione F16 s novim i sofisticiranim izraelskim elektroničkim sustavima kako bi uvjerio Hrvate na kupnju zrakoplova iz Izraela, a ne iz SAD-a. 

SAD smatra kako Izrael nikako nije smio prodati zrakoplove iz Sjedinjenih Američkih Država trećoj strani bez  njihova odobrenja, a pogotovo ne u izravnoj konkurenciji s njima. 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nije opovrgao tvrdnje o ovom skandalu, no nije ih ni komentirao. Navodno je i hrvatska strana ljuta zbog zastoja u provedbi sporazuma te očekuje da Izraelci sve izglade, piše Axios. 

State Department odbio je dati komentar, a Pentagon ga je jednostavno uskratio.

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij