hren

Francuski policajci koristili su suzavac i vodene topove u okršajima s prosvjednicima pokreta „žutih prsluka“ na Elizejskim poljanama u Parizu u subotu, treći vikend prosvjeda koji su zahvatili cijelu zemlju, zbog visokih troškova života.

Policija je objavila da je uhićeno 122 ljudi, a premijer Edouard Philippe izrazio je šokiranost scenama nasilja. Ta brojka prelazi onu zabilježenu prošle subote, kada su na najpoznatijoj pariškoj aveniji uhićene 103 osobe.

Prosvjedi 'žutih prsluka" u subotu su okupili oko 36.000 ljudi širom Francuske, od čega 5.500 u Parizu. Prvog nacionalnog dana demonstracija 17. studenoga okupilo se 282.000 ljudi.

Philippe je zaprepašten činjenicom da se prosvjedi događaju upravo na mjestima gdje su najveći simboli Francuske, Slavoluka pobjede i Groba neznanog junaka. Ozlijeđena su šestorica policajaca i 14 prosvjednika, objavila je pariška policija. „Stalo nam je do dijaloga, ali i do poštivanja zakona“, rekao je premijer novinarima. „Šokiran sam napadima na simbole Francuske.“

Nekoliko stotina prosvjednika sa žutim prslucima sjelo je oko Groba neznanog junaka pod Slavolukom pobjede na vrhu avenije, pjevajući francusku nacionalnu himnu i izvikujući „Macron, podnesi ostavku!“ Na pročelju Slavoluka pobjede ispisali su crnim slovima „Žuti prsluci će trijumfirati“.

Nakon nekoliko sati sukoba ujutro, policajci su uspjeli očistiti područje, ali su se prosvjednici ponovno vratili. Sukobi su izbili i u susjednim ulicama u kojima su postavljene barikade. Prosvjednici su razbijali prozore na automobilima i zapalili najmanje dva automobila.

Na Elizejskim poljanama, mirni prosvjednici nosili su transparent s porukom „Macron, prestani nas tretirati kao idiote!“ Macron je u utorak poručio da razumije bijes birača izvan velikih gradova zbog porasta cijena goriva, ali i da ga neće huligani prisiliti da promijeni politiku. „Vlada ne sluša. Revolucija se ne može dogoditi bez nasilja“, rekao je jedan prosvjednik.

Izljevi bijesa najsnažniji su u predgrađima manjih provincijskih gradića i sela, a ukazuju na veliki jaz koji postoji između gradskih elita i radničke klase. Prosvjede je izazvala Macronova odluka da poveća trošarine na dizel ne bi li potaknuo korištenje vozila koja manje zagađuju okoliš. „Žuti prsluci“, koji uživaju veliku potporu javnosti, dobili su naziv po prslucima koje svi vozači u Francuskoj moraju posjedovati za slučaj prometne nesreće.

Prosvjedi su zatekli Macrona čija je popularnost pala na 30 posto i postali su jedan od najvećih izazova u njegovih 18 mjeseci na vlasti. Kritičari ga zbog nepopustljivosti optužuju da je izgubio osjećaj za probleme običnih ljudi.

Izvor: N1


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij