POTVRDILA OBITELJ
Bivši predsjednik SAD-a George H. W. Bush, koji je predsjedao za vrijeme završetka hladnog rata i porazio iračku vojsku Saddama Husseina, umro je u petak u 94. godini, kazao je glasnogovornik obitelji.

Bush, 41. predsjednik SAD-a, živio je dulje od bilo kojeg od njegovih prethodnika.

Na početku njegova predsjedničkog mandata, od 1989. do 1993. godine, došlo je do pada Berlinskog zida i raspada SSSR-a, a kasnije je vodio i vojnu akciju Pustinjska oluja u Perzijskom zaljevu, kada je porazio vojsku Saddama Huseina.

Bio je član Republikanske stranke, a prije nego što je postao predsjednik SAD-a, bio je, među ostalim, potpredsjednik za dva mandata predsjednika Ronalda Reagana od 1981. do 1989. godine, veleposlanik SAD-a u Ujedinjenim narodima i direktor središnje obavještajne agencije CIA.

Dana 7. travnja 1992. Bush je potpisao dokument o priznanju Republike Hrvatske, a istog su dana priznate i Republika Slovenija i Bosna i Hercegovina.

Njegov sin George W. Bush bio je 43. predsjednik SAD-a.

Vijest o smrti objavio njegov sin

George H. W. Bush u travnju je primljen u bolnicu s infekcijom, no ubrzo nakon toga je otpušten na kućnu njegu. Umro je sedam mjeseci nakon njegove supruge, Barbare.

Vijest o smrti 41. američkog predsjednika objavio je njegov sin George W. Bush. "Bio je čovjek visokog morala i najbolji otac kojeg je mogao poželjeti svaki sin ili kćer", kazao je.

George H. W. Bush bio je američki predsjednik u vrijeme velikih promjena na području Europe, piše BBC. Za vrijeme njegovog mandata, raspao se SSSR, počeo je rat na području Jugoslavije, srušen je Berlinski zid, a završen je Hladni rat u kojem je poražena iračka vojska na čelu sa Saddamom Husseinom.

Potpisao dokument o neovisnosti Hrvatske

7. travnja 1992. u Bijeloj kući potpisao je dokument o priznanju Republike Hrvatske. Odluku američkoga predsjednika, kojom su istodobno priznate i Republika Slovenija i Bosna i Hercegovina, objavila je isti dan na konferenciji za novinare tadašnja glasnogovornica Bijele kuće Judy Smith.

Ipak, unatoč velikoj popularnosti, na američkom je tlu optužen za zanemarivanje problema s kojima su se nosili Amerikanci te ga je na izborima 1992. godine pobijedio Bill Clinton.

George H. W. Bush u politiku je ušao još daleke 1964. godine, nakon što je krenuo u posao s naftom u Teksasu i postao milijunaš u dobi od 40 godina. Brak sa suprugom Barbarom trajao je punih 73 godine, a zajedno su imali šesteto djece.

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada