hren

Ideja Europske komisije da se u strategiji proširenja EU utvrde i rokovi - propala je. No, nije Unija sve kriva, ni države regije nisu napredovale gotovo ni u čemu.

Bila je pompozno najavljena kao godina velikog preokreta u procesu proširenja Europske unije, ali 2018. odlazi kao još jedna izgubljena godina. Ove godine trebalo je doći do velikog proboja. Do napretka onih država koje su već otvorile pregovore, poput Crne Gore i Srbije, do otvaranja pregovora s Albanijom i Makedonijom, a od država koje su i prije imale status kandidata, ali ne i mogućnost otvaranja pregovora, BiH je trebala napredovati prema dobivanju statusa kandidata, Kosovo pak dobiti viznu liberalizaciju te možda čak i aplicirati za članstvo.

Taj je napredak, kako je bilo zamišljeno kad je 2018. najavljena kao “ključna godina u procesu proširenja”, trebao biti popraćen i čvrstim obećanjima EU, kroz posebnu strategiju proširenja, s jasnim rokovima, za svaku državu zasebno. Ništa od toga Europska unija nije ispunila. Ideja Europske komisije da se u strategiji proširenja utvrde i rokovi - propala je. Ona je možda ostala u glavama i mislima, ali su ti rokovi uklonjeni iz teksta. Na kraju je spomenuta “povijesna strategija” usvojena kao općeniti nevažni dokument. Bugarska, koja je predsjedala Unijom u prvoj polovici godine, najavila je “povijesni summit” u Sofiji gdje bi se potvrdila privrženost Unije ubrzavanju proširenja i privrženost država zapadnog Balkana ispunjavanju uvjeta za takvo ubrzanje. No, priprema summita se pretvorila u birokratsko-političku bitku kako osigurati da na tom skupu sudjeluju svi, iz regije i EU, i Kosovo, i Srbija, i Španjolska. A najjasniju poruku, ubivši u pojam sve one koji su se nadali nekom povijesnom preokretu, poslao je predsjednik Francuske Emmanuel Macron rekavši da nema ubrzanja proširenja, nema datuma te da je EU ionako, prema njegovim riječima, pogriješio u prošlosti baveći se previše proširenjem, a premalo unutarnjim reformama Unije. Malo blaže protiv bilo kakvih rokova bili su njemačka kancelarka Angela Merkel i nizozemski premijer Mark Rutte. Dakle, umjesto velikih obećanja, summit u Sofiji bio je hladan tuš za proširenje.

No, nije samo EU iznevjerio očekivanja. Države regije, naime, nisu napredovale gotovo ni u čemu. U Srbiji su reforme pravosuđa spore, stanje slobode medija loše, veličaju se ratni zločinci, a odnosi s Kosovom nikada gori, iako je normalizacija uvjet za napredak na putu prema Uniji. Crna Gora, koja najbolje stoji, nema baš sjajne rezultate u reformama pravosuđa. Kako bi se reklo u šali, činjenica da je Crna Gora najbrža dovoljno govori o tome koliko je spor proces proširenja.

Albanija je uspjela ispuniti uvjete da Komisija predloži otvaranje pregovora, ali su države članice to odgodile za sljedeće ljeto - dakle, bude li sreće, negdje nakon lipnja 2019. Ni Makedonija, koja je uspjela postići sporazum s Grčkom o konačnom rješenju spora oko imena, nije dobila jasan datum za otvaranje pregovora, već samo okvirni uvjetni rok, kao i Albanija. Istodobno, došlo je do političke krize u Makedoniji, a bivši je premijer Nikola Gruevski osuđen te je kao osuđenik i bjegunac od pravde našao utočište ni manje ni više nego u Europskoj uniji. Bosna i Hercegovina izborima je pak dokazala da se u toj državi ništa nije promijenilo nabolje. U situaciji kada je, kao lošem učeniku u školi, državi teško napisati odgovore na upitnik te zatim na potpitanja Europske komisije, teško je očekivati da će EK uopće predložiti dodjelu statusa kandidata, a kamoli da se s time slože sve države članice.

Kosovo pak ima problem i u odnosima sa Srbijom, te u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. Narod je razočaran jer su državljani Kosova jedini kojima i dalje trebaju vize za Europsku uniju. Situacija je dodatno zakomplicirana idejama o razmjeni teritorija između Kosova i Srbije. Usto, Kosovo još nije priznalo pet država EU, što čak i predaju zahtjeva za članstvom čini nemogućom misijom, a kamoli neki veći napredak.

Dakle, ništa od ove “ključne godine za proširenje”, a od sljedeće, s obzirom na to da će biti i godina europskih izbora, može se očekivati i manje. Čak se i rok za objavu izvješća o napretku može pomaknuti s travnja na lipanj kako se oko proširenja ne bi ništa događalo prije europskih izbora jer je proširenje u Uniji očito nepopularna tema. Da je ova godina doista prošla kako je zamišljeno, s napretkom država regije u reformama, normalizacijom odnosa i jačanjem regionalne suradnje, početkom rješavanja biletaralnih graničnih sporova, a EU održala svoja obećanja, cilj da neke države, poput Crne Gore, a možda i Srbije, uđu u EU 2025., bio bi ostvariv. Sada se i ta godina, dakle 2025., koliko god daleka izgledala, za proširenje čini nedostižnom. Ironično se stoga možemo pitati: a što bi tek bilo da ova godina nije bila ključna za proširenje EU?!

Izvor: Euractiv


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij