hren

Prema posljednjim službenim statističkim podacima, najviše prosječne plaće u zemljama bivše Jugoslavije su u Sloveniji i Hrvatskoj, a najniže u Makedoniji, Srbiji te Bosni i Hercegovini.

Prema najnovijim podacima slovenskog Statističkog zavoda, prosječna mjesečna neto plaća u toj zemlji u kolovozu ove godine je iznosila 1.082 eura.

Istovremeno, to je jedina plaća u regiji koja premašuje iznos od 1.000 eura.

Poslije Slovenije slijedi Hrvatska, još jedna članica Europske unije iz regije, u kojoj je u kolovozu ove godine prosječna plaća iznosila 6.264 kune, ili 843 eura.

Naime, podaci hrvatskog Državnog zavoda za statistiku su pokazali da je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za kolovoz 2018. iznosila 843 eura, što je nominalno i realno više za 0,9 posto u odnosu na srpanj 2018. godine.

Slijedi Crna Gora u kojoj je, prema posljednjim podacima Monstata, prosječna zarada bez poreza i doprinosa u rujnu iznosila 512 eura, što je 0,2 posto više nego u kolovozu.

Najniže prosječne plaće u regiji zabilježene su u Makedoniji, Srbiji te Bosni i Hercegovini.

Naime, prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u BiH za rujan 2018. godine iznosila je 877 KM, ili 448 eura, što pokazuje nominalan rast za 1,7 posto u odnosu na prosinac 2017. godine.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, prosječna plaća bez poreza i doprinosa (neto) obračunata za kolovoz 2018. godine iznosila je 49.773 dinara, odnosno 421 euro.

Najnoviji statistički podaci Zavoda za statistiku Makedonije su pokazali da je prosječna plaća u toj zemlji u kolovozu ove godine iznosila 24.210 denara, ili 393 eura.

Izvor: N1


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij