hren

ANALIZA UDRUGE POSLODAVACA
Hrvatska udruga poslodavaca predstavila je posljednje rezultate HUP Skora – alata za mjerenje provedbi reformi prema 12 ključnih područja.

Preliminarni rezultati ukazuju da HUP Skor za 2018. godinu iznosi 37, što je za jedan bod manje od prošle godine. Rezultat pokazuje da Hrvatska i ove godine znatno zaostaje za državama članicama EU-a iz srednje i istočne Europe (EU10).

"Osobito zabrinjava što je hrvatski skor lošiji od skorova zemalja koje su još uvijek slabije razvijene od Hrvatske (Bugarska, Rumunjska)", istaknuto je u analizi.

Gospodarski rast koji je ponovo uspostavljen 2015. nakon dugih šest godina krize predstavljao je indikator gospodarske snage i dobrih izgleda. Smanjenje skora u 2018. godini treba tumačiti kao naznaku da aktualni impuls rasta ima ciklički, odnosno prolazan karakter. Dubinske gospodarske i institucionalne strukture ostaju slabe zbog izostanka reformi, navode u HUP-u.

Drugi se uspješnije i brže mijenjaju

"Hrvatska bilježi slab napredak i stagnira jer se drugi uspješnije i brže mijenjaju i prilagođavaju novim okolnostima i uvjetima. Opterećenje gospodarstva i dalje je previsoko, zbog čega ne možemo biti u cijelosti zadovoljni zadnjim valom poreznih promjena. Iako ih smatramo korakom u dobrom smjeru, one su nedovoljne da bi gospodarstvu dale ozbiljniji pozitivan poticaj, a on nam je nužno potreban da bismo održali i sadašnje stope rasta", komentirala je Gordana Deranja, predsjednica HUP-a.

Istaknula je da se to posebno odnosi na opterećenje plaća. "Problem je što poslodavci sa sadašnjim opterećenjem, poreznim i svakim drugim, nemaju prostor za daljnje i bitnije povećanje plaća a da ne ugroze održivost poslovanja", navela je ona.

Nadalje ističe da nam proračun nastavlja rasti "umjesto da se traži prostor za veća rasterećenja tvrtki i građana. Očito iz velike krize nismo ništa naučili. Kao država, i dalje nastavljamo trošiti više nego što zarađujemo. Samo smo dio skupih kredita sada zamijenili sredstvima iz EU fondova i ta su sredstva jedini razvojni moment proračuna za 2019. U njemu nema naznaka nikakvih ozbiljnih reformi i to je ono što nas sve treba brinuti".

Neuralgične točke ponavljaju se iz godine u godinu

Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, naveo je: "Žao nam je što niti jedna vlada ne koristi HUP skor kao alat koji joj može pomoći u radu i razvoju reformskih programa s kojima bismo kao zemlja brže napredovali. Bez snažnijeg gospodarskog rasta neće doći do zaustavljanja odlaska ljudi iz zemlje, posebice mladih i onih u naponu radne snage.

Sve ono na što HUP skor ukazuje kao na neuralgične točke ponavlja se iz godine u godinu - opterećenje gospodarstva, tržište rada, zdravstveni, obrazovni i mirovinski sustav, pravosuđe.

Vlada poduzima korake, ali oni nisu dovoljni jer su naslijeđeni problemi ogromni. Spori smo, a promjene koje provodimo ne idu dovoljno duboko i široko da bi se mogle zvati reformama. Zbog toga su i njihovi dosezi ograničeni, a mi kada se usporedimo s drugim zemljama, ostajemo iza njih, zarobljeni na dnu Europske unije".

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij