hren

INOZEMNE DOZNAKE
Hrvatska je u 2017. godini ponovno bila među zemljama Europske unije (EU) s pozitivnim saldom u inozemnim doznakama, koji je iznosio 823 milijuna eura, dok je na razini EU-a u cjelini ponovno zabilježen manjak u iznosu većem od 20 milijardi eura, pokazalo je najnovije izvješće Eurostata.

U 2017. godini u Hrvatsku je pristiglo 1,07 milijardi eura inozemnih doznaka, dok je iz Hrvatske u druge zemlje poslan iznos od 248 milijuna eura, pokazalo je izvješće europskog statističkog ureda, objavljeno u četvrtak. Iz toga proizlazi da je Hrvatska zabilježila suficit u doznakama od 823 milijuna eura, pokazali su izračuni Eurostata.

Od pristiglih doznaka u Hrvatsku u 2017. godini, iznos od 566 milijuna eura uplaćen je iz zemalja članica EU-a, dok je preostalih 505 milijuna eura stiglo iz zemalja izvan EU-a.

Od ukupnih doznaka poslanih iz Hrvatske, u druge je članice EU-a poslano 110 milijuna, a 138 milijuna eura otišlo je u zemlje izvan EU-a.

Hrvatska se tako po visini suficita u doznakama našla u društvu s Mađarskom, koja je zabilježila višak od 755 milijuna eura.

Portugal i Poljska ponovno s najvećim suficitom, a Francuska s najvećim deficitom

U 2017. godini iz EU-a je u ostale zemlje svijeta poslano novčanih doznaka u ukupnom iznosu 32,7 milijardi eura, nasuprot 31,8 milijardi eura u 2016. godini, pokazalo je izvješće statističkog ureda EU-a. U istoj je godini u EU pristiglo inozemnih doznaka u iznosu od 10,7 milijardi eura, što znači da je EU s ostatkom svijeta zabilježio minus od 22 milijarde eura po pitanju doznaka. U 2016. deficit u inozemnim doznakama bio je 21,7 milijardi eura.

Među 26 zemalja članica za koje je Eurostat objavio iznose suficita odnosno deficita u inozemnim doznakama, njih 11 je zabilježilo pozitivan, a 15 negativan saldo inozemnih doznaka.

"Većinu osobnih transfera čine novčane doznake migranata, koji novac šalju u svoje matične zemlje", napominje se u Eurostatovu izvješću.

Najveći priljev novčanih doznaka u 2017. godini zabilježile su ponovno Portugal i Poljska, i to u iznosu od 3,6 milijarde, odnosno 3,1 milijarde eura. Slijedi Rumunjska, s 2,8 milijardi eura, i Velika Britanija s 2,3 milijarde eura.

Među zemljama članicama čiji su podaci objavljeni, najveći odljev ponovo je zabilježila Francuska, u iznosu od 10,6 milijardi eura. Slijedi Španjolska, sa 7,3 milijarde eura, Velika Britanija, s odljevom od 6,8 milijardi eura, te Italija, sa 6,1 milijardom eura.

Slijedom toga, najveći je suficit u 2017. godini zabilježen u Portugalu, od tri milijarde eura, Poljskoj, od 2,8 milijardi eura i u Rumunjskoj od 2,6 milijardi eura.

Najmanji višak zabilježile su Estonija i Švedska, od 76 milijuna odnosno 73 milijuna eura.

S druge strane, Francuska je opet imala daleko najveći deficit, od 10,1 milijarde eura. Slijede Njemačka, s deficitom u doznakama od 4,6 milijardi eura, Velika Britanija sa 4,5 milijardi te Italija, s četiri milijarde eura.

Najmanji deficit zabilježila je Slovenija, u visini milijun eura, pokazalo je Eurostatovo izvješće.

Izvor: Novac.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij