hren

EUROPA DAJE POLA NOVCA
Studentski dom 'Bruno Bušić' u Splitu, izgrađen prije točno četiri desetljeća za potrebe Mediteranskih igara 1979. godine, temeljito će se rekonstruirati i dograditi u investiciji vrijednoj 62 milijuna kuna, od čega više od 32,5 milijuna dolazi iz europskih fondova. Radi se o zasad najvećem pojedinačnom iznosu odobrenom u Bruxellesu za infrastrukturna ulaganja u ovom gradu

Preostali novac dolazi od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Studentskog centra Split. Novi rektor Sveučilišta Dragan Ljutić potpisao je danas ugovor s izvođačem radova, tvrtkom Tromont, a useljenje u novi dom planirano je za 1. veljače 2020. godine.

'Bruno Bušić' bio je u toliko trošnom stanju da u ovoj akademskoj godini uopće nije primio studente, nego ih je Studentski centar raspoređivao u svoje druge objekte, dok je dijelu njih financirao troškove podstanarstva. Upravo ova zgrada bila je i povod da se u financijsku omotnicu Europske unije za razdoblje od 2013. do 2020. godine uključi obnova hrvatskih studentskih domova; Europska komisija, naime, u početku razgovora bila je voljna financirati tek gradnju novih domova, no nakon što su joj iz Splita dostavljene fotografije stanja u kojima se nalaze postojeći, promijenila je stav.

Uz dogradnju jednog kata, rekonstrukcijom ovog objekta uredit će se svi postojeći prostori, zamijeniti sustavi grijanja i hlađenja, postaviti sunčevi kolektori na krovu i potpuno promijeniti fasada, uz novu toplinsku i zvučnu izolaciju te evakuacijske izlaze. Novi dom moći će primiti 465 studenata u 121 trokrevetnoj i 49 dvokrevetnih soba te četiri jednokrevetne sobe prilagođene osobama s invaliditetom. Imat će studentsku menzu i praonicu, a neposredno uz more i na rubu šume Marjan nalazit će se malonogometno i košarkaško igralište. Autor projekta je splitski arhitekt Ante Kuzmanić.

Splitsko sveučilište, koje je po svim relevantnim ljestvicama u posljednje dvije godine preteklo zagrebačko i pozicioniralo se kao najbolje u Hrvatskoj, pohađa preko 20 tisuća studenata. Potreba za smještajem je velika, pa se neslužbeno najavljuje i gradnja još jednog studentskog doma.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij