hren

Izbore u Sjedinjenim Državama obilježilo je sljedeće - demokrati su ponovno većina u Zastupničkom domu, u Senatu i dalje prevlast republikanaca, Kongres je dobio prve dvije zastupnice muslimanke, novi guverner države Colorado prvi je američki guverner koji se javno izjašnjava da je homoseksualac. Izlaznost birača bila je iznad svih očekivanja - čak 70 posto.

Zastupnički dom, u kojem su u dosadašnjem sazivu imali komotnu većinu (236 - 193), republikanci su izgubili kao što se i očekivalo, ali taj poraz neće ispasti katastrofalan. Kompletan sastav Zastupničkog doma i Senata bit će poznat tek nakon što se zatvore sva birališta u zemlji i dođu rezultati. Procjene su da će demokrati imati 229, a republikanci 206 mjesta u Zastupničkom domu.

S većinom u Zastupničkom domu demokrati će moći istražiti Trumpove porezne prijave, moguće sukobe interesa i navodne veze s Rusijom u kampanji 2016. Također će moći srezati neke njegove zakonodavne ambicije ili nastojanja, poput onih da izgradi zid na granici s Meksikom. Na izborima za guvernere demokrati su republikancima 'oteli' tri ili četiri guvenerske pozicije, ali su i izgubili njima važne utrke, poput onih na Floridi ili u saveznoj državi Ohio. Nova zvijezda Demokratske stranke Beto O'Rourke nije uspio iznenaditi veterana Teda Cruza na izborima za senatora iz Teksasa, iako mu se za konzervativno teksaško okružje uspio jako približiti.

Amerikanci su dobili dosad najmlađu ženu u Kongresu, Alexandriju Ocasio-Cortez (29), demokratkinju iz New Yorka koja je izabrana u Zastupnički dom. Ona je nova zvijezda lijevog krila stranke i štićenica Bernieja Sandersa. Demokratkinja Ayanna Pressley iz Bostona bit će prva crna žena koja će predstavljati Massachusetts u Kongresu. Demokratkinja iz Kansasa Sharice Davids prva je Indijanka koja će biti izabrana u Kongres. Glasači u Minnesoti i Michiganu izabrali su i prve dvije muslimanke, bivšu izbjeglicu iz Somalije Ilhan Omar i Palestinku Rashidu Tlaib rođenu u Detroitu. Država Colorado izabrala je prvog guvernera koji se deklarira kao homoseksualac, demokrata Jareda Polisa. Brat američkog potpredsjednika Mikea Pencea - Greg Pence - ušao je u Zastupnički dom, predstavljajući se kao konzervativac koji se bori protiv pobačaja i za nošenje oružja.

Elizabeta Gojan: Ovo su izbori žena pobjednica

Međuizbore u SAD-u u Studiju 4 komentirala je vanjskopolitička novinarka HTV-a Elizabeta Gojan. "Noćna mora Donalda Trumpa će se vjerojatno ostvariti, iako su u Senatu malo podebljali svoju većinu. Preuzimanjem Predstavničkog doma puhat će mu za vratom i sve što mogu, pokušat će mu onemogućiti. Demokrati preuzimaju predsjedanje mnogim odborima i imat će mogućnost 'sub poene' pa će se opet pokrenuti pitanja poreza, malverzacija, odnosa s Rusijom itd.", kazala je. Dodala je da su ovo izbori žena pobjednica.

Trump izborne rezultate nazvao golemim uspjehom

Američki predsjednik Donald Trump objavio je da je postignut golem uspjeh na izborima i zahvalio svojim pristašama koji su omogućili republikancima da zadrže većinu u Senatu, bez obzira na to što su demokrati preuzeli kontrolu nad Predstavničkim domom. "Golem uspjeh večeras. Hvala svima", tvitao je predsjednik, koji je iznimno aktivno sudjelovao u kampanji.

Sanders i Kaine obranili mandate - Sanders: Trump je patološki lažac

Demokratske uzdanice Bernie Sanders i Tim Kaine s lakoćom su obranili svoje senatske mandate u Vermontu i Virgniji, prema projekcijama CNN-a i NBC-a nakon prvih rezultata. Sandersu, koji se natjecao za demokratsku predsjedničku nominaciju protiv Hillary Clinton, ovo je treći mandat u Senatu, a Kaineu, koji je bio potpredsjednički kandidat Hillary Clinton, drugi.

"Imamo predsjednika koja je patološki lažac i radi nešto što nijedan predsjednik u mom životu nije radio", rekao je Bernie Sanders, senator iz Vermonta, u svojem pobjedničkom govoru, uz povike odobravanja pristaša. "Umjesto da ujedinimo američku naciju, on nas dijeli po boji kože, po podrijetlu, po vjeri, rodu, spolnoj orijentaciji", rekao je. "Naš je posao da tom predsjedniku kažemo da nećemo tolerirati politiku koja je rasistička i homofobna", rekao je Sanders koji je u Senat izabran treći put.

Izvor: HRT


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij