hren

HRVATSKA udruga poslodavaca (HUP) je Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava dostavila prikupljene potrebe svojih članova za zapošljavanjem stranih radnika u 2019. godini, izvijestili su iz HUP-a, ističući i da su ove godine iskazane najveće potrebe za zapošljavanjem stranaca do sada, što ukazuje na povećanje trenda nedostatka radne snage u Hrvatskoj.

Prikupljene potrebe koje je HUP dostavio Ministarstvu "predstavljaju samo dio potreba koje poslodavci trenutno prijavljuju jer nisu u mogućnosti s potpunom sigurnošću planirati već sada sve aktivnosti za narednu godinu", kažu u udruzi poslodavaca.

Napominju i da su ove godine od svojih članica zaprimio prijavu potreba za stranim radnicima dvostruko veću nego je to bilo prošle godine te da preliminarni podaci ukazuju na tendenciju rasta potreba.

Iz HUP-a podsjećaju da je ove godine kvota iznosila više od 30.000 radnih dozvola, ali vjeruju da će za 2019. taj broj biti znatno veći, kada se prikupe podaci i potrebe koje prikupljaju drugi dionici kao i resorna ministarstva, kojima se poduzetnici također izravno javljaju.

Najveće potrebe, kako navode poslodavci, iskazane su u djelatnostima turizma i ugostiteljstva, trgovine, graditeljstva, metalne te prerađivačke industrije.

Pored povećane potrebe poslodavaca za novo zapošljavanje HUP je kod svojih članica detektirao i povećane potrebe za sezonskim radom.

HUP će nastaviti svoje sudjelovanje na sastancima radne skupine za izradu prijedloga odluke o kvoti za zapošljavanje stranaca za 2019. o čijim će rezultatima pravovremeno izvještavati javnost, zaključuje se u priopćenju.

Izvor : Index.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij