hren

Amerikanci za dva dana izlaze na izbore za Kongres, prve nacionalne otkako je prije dvije godine na predsjedničkim izborima pobijedio Donald Trump. Jedna od ključnih tema u kampanji, koju je nametnuo upravo američki predsjednik, borba je protiv ilegalne imigracije.

Više od 30 milijuna Amerikanaca već je glasovalo. Raniji izlazak na birališta rekordan je za međuizbore. Anna Leider, koja godinama vodi izborni ured u Alexandriji, dugo nije vidjela takav entuzijazam birača.

Na Capitol Hillu moć je u rukama republikanaca, imaju većinu i u Predstavničkom domu i u Senatu. Ankete i analitičari predviđaju preokret u Predstavničkom domu. Pobjednik mora osvojiti 218 pozicija, a projekcije tu šansu daju demokratima. Projekcije za Senat idu u prilog republikancima.

Dugo jedan američki predsjednik nije uložio toliko energije u međuizbore poput Donalda Trumpa. U posljednja dva mjeseca održao je više od 30 skupova za republikanske kandidate. Iako je ekonomski bum njegov najjači argument, u završnici kampanje sve karte stavlja na jednu temu - migrantske karavane.

Predsjednik povlači i potez koji će njegova baza znati cijeniti: na granicu s Meksikom šalje vojsku koja će dočekati oko 5.000 tražitelja azila iz Srednje Amerike koji putuju prema SAD-u. Trump optužuje demokrate da ilegalce pozivaju u zemlju. Njegova retorika ujedinjuje suparničku političku stranku. Na političku scenu u kampanji se vraća Barack Obama. "U utorak možete glasovati za politiku koja je časna, iskrena, zakonita i pokušava napraviti dobro za ljude", poručio je iz suprotnog tabora.

U utrci za Kongres 2018. sudjeluje rekordan broj žena i manjina. Trošak izbora premašit će pet milijardi dolara, iznos koji je do sada bio zamisliv samo za predsjedničke utrke.

Izvor: HRT


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij